Cikkek

KiMitTud: közép-pesti közügy a Fradi

Két év alatt majd’ százmillió forintot kapott az FTC a közép-pesti önkormányzatoktól. A kerületek szinte kötelességszerűen nyújtottak segítő kezet. A Ferencvárosi TC megsegítése szinte „közép-pesti közügy” lett. Az még érthető, hogy a IX. kerületi önkormányzat juttat a Fradinak és az is megmagyarázható, hogy a X. kerületi helyhatóság is ad a kőbányai Népligetben található FTC-létesítményekre és az itt sportoló kőbányai fiatalkora hivatkozva, a VIII. kerület adakozása már „necces”. Bár kétségtelen, hogy a kerületi lakosok sportolása náluk is kiváló hivatkozási alap. Kőbánya szerepe ugyanakkor azért visszás, mert van több, saját, nagy hagyományokkal rendelkező klubja, amelyeket alig segít.

Kőbánya tehát 2011-ben és 2012-ben összesen 25 millió forintot adott a Fradinak. A kimittud.atlatszo.hu weboldal közvetítésével kért közérdekű adatok megérkeztek a VIII. és a IX. kerületi önkormányzatoktól; nos, nem fukarkodtak. „A Józsefvárosi Önkormányzat 2011. december 20-án együttműködési megállapodást, illetve támogatási szerződést kötött a Ferencvárosi Torna Clubbal, és az FTC Női Kézilabdasport Nonprofit Kft.-vel a józsefvárosi gyermekek rendszeres sportolási lehetőségeinek megteremtése érdekében.” – így szólt a polgármesteri hivatal tájékoztatása. Ez a megállapodás határozatlan időre köttetett. A megállapodás melléklete az úgynevezett támogatási szerződés: az önkormányzat vállalta, hogy 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott az FTC-nek, a klubnak ezt 365 napon belül fel kell használnia.

Ami a IX. kerületet illeti: az önkormányzat a klub központi kasszájába és szakosztályi pénztárakhoz is utalt, természetesen kétoldalú megállapodások alapján. 2011-ben az anyaklub 20, az FTC Férfi Torna Kft. 1, az FTC Kosárlabda Alapítvány 5, az FTC Vízilabda Utánpótlás Nonprofit Kft. 1, az FTC Kosárlabda Utánpótlás Nevelés Kft. 5, az FTC Kajak-kenu Utánpótlás Nevelés Kft. 5 milliót, az FTC nőitorna-szakosztály 280 ezer, az FTC Birkózó Kft. 181.250 forintot kapott. 2012-ben az anyaklub 3,5 milliót, az FTC Kosárlabda Utánpótlás Nevelés Kft. 5 milliót, az FTC Kajak-kenu Utánpótlás Nevelés Kft. szintén 5 milliót, az FTC nőitorna-szakosztály 120 ezer forintot kapott.

Összegezve, 2011-ben és 2012-ben: Kőbányától 25 millió, Józsefvárostól 20 millió, Ferencvárostól 51 millió jutott a Fradinak, azaz 96 millió.

Egyébként pedig mindennek összehozása nagy nehézségekbe nem ütközött: mindhárom kerületben fideszes polgármester és többségű képviselő-testület van, Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató az FTC Sportegyesület elnöke, Kovács Róbert kőbányai polgármester a focicsapatot igazgató igazgatótanács tagja, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester FTC alelnöke és szintén igazgatótanácsi tag. Mint a legszebb kommunista időkben, amikor a párt befolyása alapjaiban határozta meg egy sportklub működését. Minden szinten…

Raffai Ferenc

(A cikk eredetileg a 10kerkult.hu kőbányai hírportálon jelent meg. Fotó: innen.)

 

Megosztás