Cikkek

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

Ez hivatalos: a kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa. Július 20. óta ugyanis a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domain-szolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel. Ő pedig nem más mint a kaliforniai Sonomában élő volt borász, akit már korábban is többször összefüggésbe hoztak a gyűlöletbizniszben utazó hírportállal, de eddig nem volt erről konkrét bizonyíték.

*****

„A Btk. 177/A. $ (1) bekezdésébe ütköző és az (1) bekezdés a. pontja szerint minősülő jogosulatlan adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott nyomozást […] mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztem.” Ezt a választ kaptuk a rendőrségtől (PDF) június 29-én a még májusban tett feljelentésünkre, melyben személyes adatokkal való visszaélés és becsületsértés gyanúja miatt fordultunk a rendőrséghez egy a kuruc.infón a nevemben elhelyezett kamu hirdetés miatt.

A határozat felhívta a figyelmünket arra is, hogy a nyomozás során keletkezett iratokat megtekinthetjük és lemásolhatjuk, ám amikor élni kívántunk ezzel a jogunkkal, az ügyünkben eljáró VIII. kerületi rendőrkapitányság úgy tájékoztatott, hogy valójában nem folytattak nyomozást és nem keletkeztek iratok, mert a kuruc.info ellen érkező feljelentések ügyében – központi útmutatás értelmében – automatikusan így kell eljárniuk.

A nyomozás automatikus felfüggesztése esetünkben másfél hónapot vett igénybe. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy „a kuruc.info weboldalt üzemeltető cég, a CloudFlare Inc. nem magyarországi telephelyű, hanem az Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, San Francisco területén van. A fenti tárgyi súlyú bűncselekmény esetén az Amerikai Egyesült Államokkal kötött jogsegély egyezmény alapján hatóságunknak nincs lehetősége arra hogy jogsegély kérelemmel olyan információt szerezzen be, mely alapján a hirdetést elhelyező személy kiléte megállapítást nyert volna” – áll a határozatban.

A hamis, becsületsértő hirdetés pedig továbbra is ott virít a kuruc címoldalán, a nevem és a lakcímem pedig a médiaajánlatban és az impresszumban is szerepel. A magyar rendőrséggel ellentétben mi nem tudtunk ebbe belenyugodni, és saját nyomozásba kezdtünk a tartalomszolgáltatás valódi tulajdonosa után, akiről eddig csak találgatások jelentek meg, a rendőrség pedig rendre azzal az indokkal teszi ad acta az ilyen feljelentéseket, hogy bár a bűncselekmény gyanúja megáll, az elkövető kiléte nem megállapítható.

*****

A domain regisztrációs adatbázisokból kiderült, hogy a gyűlöletportál korábban ismeretlen tulajdonosa és tréfásnak szánt álneveken munkálkodó szerkesztői a kezdetek, a domain 2006-os bejegyzése óta nem vállalják a jogi felelősséget az általuk közölt tartalmakért. Eleve úgy jegyezték be a kuruc.info domaint, hogy az „identitásvédelemre” szakosodott Domains by Proxy amerikai internetszolgáltató neve jelenjen meg az adatbázisokban a valódi domain-tulajdonos neve helyett.

A Domains by Proxy ebből a szolgáltatásból él, és csak akkor fedi fel az ügyfelei személyazonosságát ha arra a törvény kötelezi, vagy ha a felelősség átvállalásából jelentős kára származhat. „Senkinek semmi köze az ön személyazonosságához” – hirdeti a cég jelmondata. Ugyanakkor egy idevágó jogi tanulmány (PDF) szerint a cég azt azért már nem vállalja be, hogy esetleg őt marasztalja el a bíróság valamelyik ügyfele helyett, ilyenkor rövid úton megszabadul az érintettektől, aminek az a következménye hogy a domain regisztrációs adatbázisokban megjelenik a valódi domaintulajdonosok neve.

Hasonló filozófiával működik a magyar rendőrség által tévesen „a kuruc.info weboldalt üzemeltető cégként” azonosított CloudFlare is, amely valójában nem webhosting szolgáltató, hanem a valódi hosting szolgáltató elrejtésére, a hackertámadások elleni védelemre és a webforgalom gyorsítására szakosodott speciális online szolgáltató. A CloudFlare mögött hostolt szerverekről nem elérhető nyilvános információ, azt sem lehet megmondani, hogy valójában melyik országban működik a kuruc.info-t fizikailag kiszolgáló masina.

Az ilyen és hasonló anonimitás-szolgáltatóknak egyébként fontos helye és szerepe van az online szólásszabadság biztosításában, nekik köszönhetően publikálhatnak biztonságosan például elnyomó rezsimekben élő bloggerek, szivárogtathatnak közérdekű adatokat újságíróknak bennfentes informátorok.

De ahogyan a Domains by Proxy, a CloudFlare sem szeretne a vádlottak padjára kerülni az ügyfelei helyett, ezért „a nevére vett” szolgáltatók törvénysértése esetén fenntartja magának a jogot, hogy felmondja az ügyfél előfizetését, vagy kiadja az ügyfél adatait. Amennyiben tehát a törvénysértést bizonyítani tudjuk az online szólásszabadság védelmére oly kényes amerikai netszolgáltatóknak, lesznek adatok arról hogy valójában ki működteti a gyűlöletportált. Tehát meg kell tenni a panaszokat: a Domains by Proxynál itt, a CloudFlare-nél itt lehet bejelenteni a visszaéléseket.

*****

A szintén anonimitiásban szerkesztett kurucwanted.blogspot.hu már évekkel ezelőtt kísérletet tett a kuruc.info szerkesztőinek azonosítására, ám hitelességüket csorbítja, hogy egy az ügyben minden valószínűség szerint teljesen ártatlan embert is permanens gyanúba kevertek csak azért, mert ő is borász, ráadásul móri és Varga Bélának hívják. A „kuruc.info külképviselőről” szóló összeállításukba ugyanis valós, a Kaliforniában élő Bela Vargáról szóló információk mellett egy másik Varga Béla, a móri Varga és Fia Pincészet tulajdonosának a fényképét rakták, és a móri borász lakcímét is felsorolták a kuruc-tulajdonos kaliforniai Varga elérhetőségei között, ezzel teljesen összemosva a két személy identitását.

Pedig könnyen kideríthető hogy a két férfi nem lehet azonos személy: a móri borász Varga Béla jóval idősebb kaliforniai névrokonánál, máshogy hívják a feleségét, soha nem disszidált, soha nem élt az Egyesült Államokban, viszont elismert szakember Magyarországon, ami aligha összeegyeztethető a tengerentúlról dirigált online gyűlöletkampánnyal.

A magyar borásznak mindezzel évek óta tartó vesszőfutást okoztak az anonim nácivadászok, akik azóta sem helyesbítették állításaikat. Telefonos érdeklődésünkre a móri Varga Béla azt is elárulta, hogy tavaly már a Nemzeti Nyomozó Iroda is kihallgatta ezügyben, pedig azt sem tudja hogyan kell rácsatlakozni az internetre. A személye iránti érdeklődés pedig minden kurucos akció után új hullámokat kelt, legutóbb például egy jó nevű amerikás magyar blog, a Hungarian Spectrum mosta össze a kuruc-tulajdonossal a Csatáry-ügy kapcsán. A Móron élő Varga Béla arra kérte az atlatszo.hu-t, írjuk meg: semmi köze nincs a kurucinfóhoz, a névrokonáról pedig csak annyit tud hogy vele ellentétben móri születésű, talán emiatt keverik össze őket lépten-nyomon.

*****

A Kaliforniában élő Bela Varga neve viszont nem most bukkan fel először a kurucinfóval kapcsolatban. Az Athena Intézet 2010-es oknyomozása során a riporterek fiktív hirdetést adtak fel a gyűlöletportálon, hogy teszteljék, hogyan jut el a hirdetési bevétel a kuruchoz. A portál munkatársa által emailben felkínált fizetési módok közül az egyik az volt, hogy  „a kérdéses összeget dollárban utaljuk Varga Béla (avagy Bela Varga) kaliforniai bankszámlájára”, és a nemzetközi banki átutaláshoz szükséges összes adatot is megadták az újságíróknak, akiket aztán egy Varga Béla néven, kaliforniai, Healdsburg-i IP-címről kommentelő olvasó később több kommentben is megfenyegetett. „Pedig olyan könnyű zsidó ügyvédeket es gyerekeket mint te is bírsz lenni, kanálisba lemosni.” – írta egyebek mellett a később kimoderált hozzászólásokban emberünk.

Egy amerikai borászati szakportálon elérhető sajtóközlemény (PDF) szerint a kaliforniai borász Bela Varga 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, és rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált. Először a kaliforniai Chateau Souverain, majd a Washington állambeli Claar Cellars alkalmazta. Borászati karrirejének legutolsó fellelhető, 2007-es (PDF) állomása a szintén kaliforniai Callaway Wineyard. Ezen felül tulajdonosa egy magyar árukat forgalmazó Healdsburg-i boltnak, a 2008-ban megnyílt The Red Paprika-nak, ahol visszavonult borkészítőként jellemzi magát.

Ez a Bela Varga minden bizonnyal azonos azzal a Bela Vargával, aki rendkívül aktív a Facebookon, több profilt is regisztrált a saját nevén, a saját képeivel, például itt és itt. Ezekkel a Facebook-profilokkal kommentál a kurucinfón, legutóbb például a Csatáry László ellen tüntetők nevének, személyazonosságának beküldésére bíztatta az olvasóit. A tüntetők személyazonosságáért pénzt kínáló kuruc-cikk szerint „Varga Béla Amerikában élő bajtársunk” 75 ezer forintot ajánlott fel az információkért.

A tüntetés szervezőinek nevét, telefonszámát és internetes elérhetőségeit aztán nyilvánosságra is hozták a már jól bevált recept szerint. A kipellengérezett tüntetők ennek következtében súlyos fenyegetéseket kaptak, többen feljelentéseket tettek. Egyikük, Garai-Édler Eszter fenyegető emailekről, SMS-ekről és telefonhívásokról számolt be az atlatszo.hu-nak. A jelek szerint Varga ezúttal sem elégedett meg a felbujtó szerepével és a személyes fenyegetőzésből is kivette a részét, mert Garai-Édler egy kaliforniai, Healdsburg-i telefonszámról is kapott hívásokat, amelyről kiderült: Varga feleségének nevén van regisztrálva.

Talán ez, talán más verte ki a biztosítékot az Egyesült Államok hagyományosan szólásszabadságpárti anonimitás-szolgáltatóinál, de július 20-án, több mint hat évvel a bejegyzése után a Domains by Proxy eldobta a kuruc.info domaint. A regisztrációs adatbázisokban pedig megjelentek  Healdsburg-ben élő főhősünk személyes adatai. Némi további kutatással pedig az is kideríthető, hogy a kuruc.info-t kiszolgáló szervert üzemeltető cég nem a CloudFlare, hanem a szintén USA-beli Sharktech Internet Services, amely az [email protected] email címen várja a szolgáltatással való visszaélésekről szóló bejelentéseket.

 *****

Az atlatszo.hu nem gondolja azt, hogy be kell tiltani, vagy „el kell távolítani az internetről” a kurucinfót, a szabad szólás és véleménynyilvánítás a nácikat is megilleti. Határozott álláspontunk viszont, hogy a kuruc által elkövetett törvénysértésekért is vállalnia kell a jogi felelősséget valakinek, ahogyan mi sem bújunk anonimitás-szolgáltatók mögé ha valaki bíróságon kíván elégtételt venni az általunk közölt tartalomért. Amíg viszont a portál nem perelhető, mert a visszaélésszerűen közölt személyes adatok kivételével minden kontakt információ hamis, talán a domaintulajdonosnál kellene elkezdeni a rendőrségi nyomozást. Ennek most már semmi akadálya nincs: Bela Varga (1340 Woodside Ct., Healdsburg, CA 95448, USA) a kuruc.info tulajdonosa.

Bodoky Tamás

Update (2012. szeptember 8.): Cikkünk megjelenése után ismét a Domains By Proxy jelent meg a regisztrációs adatbázisokban, mint a kuruc.info domain tulajdonosa. Archív whois adatok szerint Bela Varga 2009. március 20-án, majd 2012. július 20. és szeptember 4. között szerepelt a kuruc.info bejegyzőjeként. Időközben azonban Varga a Healdsburgh Patch nevű helyi hírportálnak maga is elismerte, hogy ő jegyezte be a domaint, „magyarországi barátainak tett szivesség gyanánt”. Az ORFK és Pintér Sándor belügyminiszter nyilatkozatai szerint a domain tulajdonos személyének lelepleződése nem teremt jogi alapot a kuruc.info által elkövetett törvénysértések elleni fellépésre, amerikában élő szakértőnk viszont ezt másképpen látja: a szólásszabadság védelme nem terjed ki személyes adatokkal való visszaélésekre és mások megfélemlítésére, zaklatására sem, az ilyesmi az Egyesült Államok és Kalifornia állam jogrendszere szerint is bűncselekménynek számít.

 

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2