Cikkek

Kis Oligarchatározó: Vitézy Tamás

„Pályafutását a Ganz-Mávag, Közép-Európa egyik legnagyobb mozdonygyárának főmérnökeként kezdte. Majd számos magánvállalkozást hozott létre, kihasználva az átalakuló magyar gazdasági-társadalmi viszonyokat” – így kezdődik egy 2012-ben megfogalmazott hivatalos életrajz Vitézy Tamásról, ami körülbelül olyan, mintha a múlt század elején meggazdagodott olajmágnások vagyonszerzését úgy foglalnák össze, hogy ők voltak azok, akik az amerikai kapitalizmus hajnalán időben ébredtek, és nem tennénk említést az üzleti módszereikről. Márpedig, aki látta a Vérző olaj című filmet, az tudja, miről beszélünk.

Mi ez a Kis Oligarchatározó?

Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Tovább a részletes definíciókra.

Hej, azok az átalakuló magyar gazdasági-társadalmi viszonyok, ha mesélni tudnának!

Kicsit meséltek persze, méghozzá Vitézy szájával, hiszen egy 2007-es interjúban (Manager Magazin 2007/3 – interneten nem elérhető) vallott arról, hogy hogyan alapozta meg gazdagságát, és aki a sorok között olvasni tud, az mindent ért.

„Baráti kapcsolatok révén elvetődtünk Ukrajnába, ahol megkérdezték, akarunk-e földgázt venni. (…) Bementünk a Mol-ba, elmondtuk, hogy mit szeretnénk” – idézte például azt, ahogyan az 1990-es évek legelején leszerződött az akkor még teljesen állami tulajdonban lévő olajtársasággal, zöldfülűként, egy addig az energetikai piacon ismeretlen vállalkozás nevében, amely egy időben egy Nagy-Britanniában bejegyzett offshore cégben végződött. Tulajdonosai pedig kb. úgy voltak angolok, mint mi, amit az idézett interjúban Vitézy maga is elismert. („Nevetni fog, mert van benne angol, akit nem mi hoztuk, hanem ők. Az más kérdés, hogy ő hogyan számol el az ukránokkal” – mondta erről.) Nettó ukránok voltak azok a britek, maradjunk ennyiben, ráadásul olyan „barátok” akikkel mi nem szeretnénk elszámolni. Nem volt elég jókor a megfelelő helyen lenni. Akit bővebben érdekel ez a hosszú éveken át működő konstrukció az orosz, az ukrán és a magyar állam közé ékelődő és az árkülönbözet egy részét lefölöző cég működéséről az olvassa el ezt a kiváló cikksorozatot. Kiderül belőle, hogy milyen kapcsolatok és mennyire átalakuló társadalmi-gazdasági viszonyok kellettek ahhoz, hogy az üzlet működjön és az is, hogyan lett vége. („Nagyon komoly politikai, és anyagi érdekek működnek, ebben józan ember nem nyit csatát, szépen hátrább lép egy lépéssel” – mondta Vitézy).

A legjobb iskolában, orosz és ukrán oligarchák között kapta kiképzését, és hogy mennyire alaposat, arra kiváló bizonyíték, hogy az egy főre jutó oligarchák alapján ugyancsak a világ élvonalában szereplő Balkánon fektette be vagyonát, méghozzá úgy, hogy a horvát, szerb és montenegrói kemény fiúk között is talpon maradt. Az egyébként lelkes vitorlázó üzletember ott szállodákat, apartmanházakat, kempingeket működtet. Az 1990-es években belevágott a kissé zűrös konzerviparba is, méghozzá ifjúkori barátja, egykori nyaralótársa Puch László korábbi MSZP-s pártpénztárnok javaslatára, majd a 2000-es évek elején kiszállt az ágazatból.

Üzleti módszereit jól jellemzi, hogy egy budai családi házban van cégbirodalmának központja, és ha már család… Orbán Viktor rokonaként szokták emlegetni, pedig a kapcsolat csak annyi, hogy Vitézy bátyjának első felesége a miniszterelnök édesanyjának volt testvére, és nem a családi kötelék miatt, hanem polgári-konzervatív meggyőződésből fektetett a médiába. Előbb a Reform című hetilapot próbálta jobbos bulvárként újraindítani, de a Fidesz politikáját igazából az ingyenes Helyi Témával (korábban Thémával) támogatja. A saját bevallása szerint is milliárdos veszteségeket okozó lap „megtérülését” nem forintban számolja, mint egyik interjújában fogalmazott: neki ez szolgálat. Cserébe persze a politika sem marad hálátlan: az állami tulajdonú Magyar Posta terjeszti a lapot, de nem árulta el mennyiért, egyes jobboldali önkormányzatok pedig támogatást nyújtanak neki, még akkor is, ha már teljesen eladósodtak.

Jele: Katamarán

Legjobb rokona: Orbán Viktor

Legjobb oligarcha-barát: Puch László

Legjobb mondata: „A kegyetlen jelzőt kikérem magamnak” (Manager Magazin 2007/3)

Oligarchafok: 2

– vagyonfok: 2

– politikai befolyás: 2

– médiabefolyás: 2

 >>> Tovább a Kis Oligarchatározóra

Fotó: innen.

 

Megosztás