Cikkek

Oligarchák, vazallusok és helytartók a Forbes gazdaglistáján

Megjelent a Forbes 33-as toplistája a leggazdagabb magyarokról. Oligarchák, gyanús ügyek visszatérő szereplői és Orbán Viktor miniszterelnök barátai is feltűnnek a legvagyonosabbak között.

Idén először a magyar Forbes is elkészítette saját gazdaglistáját, amely rögtön egy meglepetéssel indult. Az élre ugyanis nem az ilyen listákon rendre elsőként végző Csányi Sándor került, hanem egy felnőtt-tartalom szolgáltatást nyújtó webkamerás oldallal atyja, Gattyán György. A Docler-Holding fejének vagyonát 174 milliárd forintra becsülte a Forbes.

Gattyán több szempontból is kakukktojás a magyar milliárdosok között, igyekszik például távol tartani magát a politikától. Ez a leggazdagabb magyarok jelentős részére nem igazán jellemző. Nehéz lenne politikától függetlennek tekinteni például a lista második helyezettjét, Csányi Sándort (a Forbes által becsült vagyona 159,5 milliárd forint). Az OTP vezérének közismerten jó a kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, és bár tavaly – miután Orbán jobbkeze, Lázár János leuzsorásozta – felmerült, hogy a viszonyuk megromlott, ám ez a kormány döntésein nem mindig érezhető. Előbb ugyanis stratégiai megállapodást kötöttek Csányi Bonafarm-csoportjával, nemrég pedig az is kiderült, hogy az új adótörvényben kifejezetten az OTP-ra szabottan könnyítenék a bankadót. A módosítás eredményeként a bank bizonyos ukrajnai veszteségei miatt 5 milliárd forinttal csökkenhet az OTP 2015-ös adófizetési kötelezettsége.

Ősoligarchák az első tízben

A lista harmadik helyezettje az Átlátszó nagy sikerű Kis Oligarchahatározójának másik szereplője, a Trigránit tulajdonosa, Demján Sándor (becsült vagyona 146 milliárd forint). Korábban Demján Sándor és Orbán Viktor kapcsolata is rendben volt, aztán a kormány államosította a Takarékbankot. A takarékszövetkezetek állami kontroll alá vonását lehetővé tevő törvényt Demján az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként élesen bírálta. Az állam ezután a Takarékbankban lévő 55 százalékos részvénypakettjét eladta a Forbes-listán közel 20 milliárd forintos vagyonával a 28. helyen álló Spéder Zoltán FHB-elnök érdekeltségébe tartozó a Magyar Takarék Zrt.-nek úgy, hogy a cég egyedüli pályázóként tudott ajánlatot tenni a részvénypakettre.

Az utóbbi hetekben a konfliktus kiéleződött, Demján ugyanis nyílt levélben érdeklődött arról, “mi indokolta, hogy a Spéder Zoltán által vezetett FHB Jelzálogbank tulajdonában lévő Diófa Alapkezelő pályáztatás nélkül kb. 1000 milliárd forint betétet kezelhet?” Demján megjegyezte továbbá, hogy ez a lépés nem az integrációt, csak egyes magánszemélyeket erősít. A Takarékbank erre ugyancsak nyílt levélben azt közölte: az ezermilliárd az csak 80 milliárd, egyébként pedig gazdasági megfontolásokból döntött úgy, hogy a jövőben nem tart fenn saját tulajdonú alapkezelőt.

A lista negyedik helyén egy újabb oligarchát találunk, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosát, a Békemenet szervezőjét, Széles Gábort (becsült vagyona 104 milliárd forint). A Csányi-Demján-Széles trión kívül az első tízbe befért még Leisztinger Tamás is (72 milliárdos becsült vagyon, 9. hely). A DVTK többségi tulajdonosának mostanában szintén jól alakultak a dolgai. Bár korábban zsarolás, majd az átminősítés után önbíráskodás gyanúja miatt folyt nyomozás egy vele kapcsolatba hozható ügyben, az eljárást 2013-ban megszüntették. Mindeközben pedig sikerült befutnia a BRFK nettó 690 millió forintos tenderén: ekkora értékben kötött szerződést tavaly a rendőrség a hozzá köthető Hunguest Hotels-szel és konzorciumi társával szálláshelybérlésre.

Leisztingert Veres Tibor követi a lista 10. helyén, az ő vagyonát 71 milliárd forintra becsülték.  Veres érdekeltségébe tartozott a Market Építő Zrt, amelynek ugyancsak több milliárdnyi közpénz jutott. Ez a cég építette a Fradi-stadiont 13,5 milliárd forintért, és építheti a Sorsok házát 5,5 milliárd forintért.

Jól megy Orbán barátainak is

A Market Zrt. többségi tulajdonosa idén nyáron Garancsi István lett. Orbán bizalmasa, a Videoton FC egyik tulajdonosa szintén fent van a Forbes-listán, 17 milliárdos vagyonával a 30. helyen. Garancsi nagyon jó éveket tudhat maga mögött, például a takarékszövetkezetek közül az ő irányítása alatt álló Duna Takarék mentesült az államosítás alól. Garancsi részesült továbbá a MET-es gázüzletből is: az offshore hátterű magáncég az állami szabályozásnak, a kormányzati rezsiharcnak és az állami tulajdonú MVM Zrt.-vel kötött bombaüzletnek is köszönhetően 2012-ben 50 milliárd forintos osztalékot fizethetett tulajdonosainak. Az Átlátszó ciprusi cégadatok segítségével bizonyította tavaly, hogy a Football Invest 2007 Zrt.-n keresztül Garancsi tulajdonos a MET-ben.

A lista 16. helyén Simicska Lajost találjuk, ami azért meglepetés, mert a miniszterelnök kollégiumi szobatársa ezt megelőzően – az Átlátszó Kis Oligarchatározóját leszámítva – soha nem szerepelt egyetlen gazdaglistán sem. A Közgép tulajdonosának vagyonát 45 milliárd forintra becsülte a Forbes. Üzlettársa, Nyerges Zsolt 16,8 milliárdra becsült vagyonával a 31. helyre került.

Simicskának és Nyergesnek a 2010 utáni időszak álomszerűen alakult, érdekeltségeik sorra nyerték a nagy értékű állami megbízásokat, az országgyűlési választások után viszont kitört az Simicska-Orbán háború. Ennek egyik fejezeteként értelmezik a reklámadót, de vannak olyanok is, akik szerint az sem véletlen, hogy a Simicska Lajoshoz közelállónak vélt NAV-vezér, az Amerikából kitiltott Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott interjújában többször is utalt arra, hogy nem igaz, hogy a kormány nem tudott az Egyesült Államokból történt kitiltásáról. Ezzel pedig igen kínos helyzetbe hozta a teljes apparátust, akik egészen addig azt ismételgették, hogy semmit nem tudnak erről az ügyről.

Nyúl úr barátai és üzletfelei

A gazdaglistára felkerült Demján Sándor üzlettársa, a Trigránit második embere, Nyúl Sándor is, aki a Forbes szerint a 19. leggazdagabb magyar. Nyúl nevével legutóbb egy szélessávú hálózati fejlesztésre kiírt EU-pályázattal összefüggésben találkozhattunk. A 2012-ben kiírt tenderen 12,5 milliárd forintot nyert el öt cég, amelyeket ugyanazon a napon alapítottak, ráadásul ugyanarra a címre is jegyezték be őket. Az atlatszo.hu által megszerzett ciprusi cégadatok szerint az offshore hátterű cégek korábban valószínűleg Nyúl Sándor érdekeltségébe tartoztak.

Felkerültek a Forbes-listára az elektronikus útdíjrendszer megvalósítói is. Az állam 42 milliárd forintot szánt arra, hogy kiépüljön egy olyan informatikai rendszer, amely lehetővé teszi az autópályákat, illetve a főutakat használó teherautók megadóztatását. Miután a Getronics Magyarország Kft. saját állítása szerint a “szokatlan piaci nyomás” miatt visszalépett, az i-Cell Kft. és az ARH Informatikai Zrt. konzorciuma kapta meg a munkát. Az i-Cell Kft. tulajdonosa a Forbes-listán 22. helyre rangsorolt Emőri Gábor, az ARH Zrt. pedig a 24. helyen álló Kertész Attiláé és Kertész Viktoré. Ugyanez a két cég gyárthatja és telepítheti az ORFK fix traffipaxjait is 6,3 milliárd forintért.

A lista 26-27. helyére a Simicska-Nyerges-féle Közgép kihívójaként is emlegetett Duna Aszfalt tulajdonosai kerültek. Ez az a cég, amely versenytársak nélkül nyerte el a miniszterelnök által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által „einstandolt” Felcsúti arborétum felújítási munkáinak egy részét. Ez a társaság kapta emellett a Közgép Zrt. után a második legnagyobb, 5 milliárd forintos hitelkeretet a Magyar Fejlesztési Banktól. Szijj László és Varga Károly vagyonát 21-21 milliárd forintra becsülte a Forbes.

Tóth József és az orosz gázbiznisz

A Forbes-lista utolsói között szerepel az Olajterves Tóth József, aki 18,4 milliárdos vagyonával a 29. helyre került. Tóth neve legutóbb az Emfesz-üggyel összefüggésben merült fel. A társaság milliárdokat fizetett egy Brit Virgin-szigeteki offshore cégnek, a rejtett forrásokból az Index szerint jelentős befektetést kapott az Olajterv Zrt. is.  Az ügyben Ausztriában nyomozás indult.

A listán nem Tóth az egyetlen Olajterves: a cég korábbi résztulajdonosa, Pap Géza a 14. leggazdagabb magyar a Forbes szerint. Pap 2014 elején adott el cégbeli tulajdonrészéből, csak 15 százalékot tartva meg magának, a többi Polony Istvánhoz került. Polony szintén fent van a listán, 27 milliárdos vagyonával a 21. helyre került.

Oroszi Babett

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás