Cikkek

Az olimpiai lángtól az ingyen kávéig – közadatigénylő weboldalak világszerte

Egyre több országban indulnak be az atlatszo.hu projektjéhez, a KiMitTudhoz hasonló közérdekű adatigénylő oldalak, legutóbb például Csehországban. Az adatigénylők az adott ország kormányzati költségeitől kezdve az orosz gázlobbi tevékenységén át a börtönökben elkövetett szexuális támadások számáig rengeteg témában fordultak a hivatalokhoz kéréseikkel – az atlatszo.hu körképe. 

A legkorábban, 2008-ban a brit WhatDoTheyKnow (Miről tudnak) nevű portál indult el. Jelenleg 5816 adatgazdától igényelhetnek közérdekű információkat az érdeklődők és az elmúlt négy év alatt több mint 126 ezer igénylést küldtek el a rendszeren keresztül, ebből 79 ezer igénylés volt sikeres. Az igénylők többsége helyi egészségüggyel, oktatással vagy szociális ellátással kapcsolatos kérdéseket tett fel a hatóságoknak, de például egy nyugat-somerseti lakos arról érdeklődött, hogy mennyibe került az olimpiai láng körbehordozása a lakhelyén (640 fontba).

FYI vagy For Your Information (Csak, hogy tudd) új-zélandi adatigénylő portál külsőségeiben és belső felépítésében is nagyon hasonlít brit testvérére, hiszen mindkettő a KiMitTud alapjául szolgáló Alaveteli-rendszert használja. Az Alaveteli nyílt forráskodú, az Open Society Institute és a Hivos Foundation támogatásával készült szoftver, amelyet pont azért terveztek, hogy egyszerűbbé tegye a közérdekű adatigénylést nem csak az újságírók és civil aktivisták, de a hétköznapi emberek számára is. Az elküldött adatigénylések és a rájuk érkezett válaszok bárki számára olvashatók az online felületen, így könnyebben elérhetők az információk és átláthatóbbá válik a folyamat. Az FYI 2010 óta működik, de nem olyan aktív, mint a WhatDoTheyKnow. Az elmúlt két évben mindössze 505 adatigénylést bonyolítottak le és 2982 adatgazdának lehet elküldeni az oldalon keresztül a leveleket.

Összehasonlításképpen: a KiMitTud 2012. június 1-jén indult, eddig 191 adatigénylést adtak be és 4307 adatgazdából lehet válogatni. Volt olyan új-zélandi lakos, aki a kismamáknak tartott felvilágosítás állami támogatásáról érdeklődött, de olyan is, aki a börtönben fogvatartottak ellátásának költségére volt kíváncsi, vagy arra, hogy mennyi szexuális támadás történt az új-zélandi fegyintézetekben.

2011 óta már az Európai Unió hivatalaihoz is egyszerűbb benyújtani közérdekűt adatigénylést, hála az AskTheEu (Kérdezd az EU-t)-oldalnak. A honlap négy nyelven, németül, angolul, spanyolul és franciául is elérhető, saját Twitter-profilja és blogszekciója is van. Az igénylők 129 adatgazdának küldhetik el a levelüket. Érkezett már adatigénylés a Gplus nevű lobbiszervezettel kapcsolatban, amelynek ügyfelei között szerepel a Gazprom és a Kreml, de érdeklődtek a 2010-es franciaországi, romákkal kapcsolatos jogsértésekről, de Macedónia EU-integrációjáról is.

Ugyanebben az évben indult el a „brazil KiMitTud” is, a Queremos Saber (Tudni akarjuk). Eddig 600 adatigénylést regisztráltak és 7000 adatgazda elérhetősége áll rendelkezésre. Itt egy igénylő arra volt kíváncsi, hogy a parlamentben mennyit költenek a látogatóknak szánt ingyenes ásványvízre és kávéra, de volt olyan is, aki a téli/nyári óraátállítás hasznosságát vitatta. Szintén 2011-es születésű az albán, angol és szerb nyelven elérhető koszovói InformataZyrtare (Hivatalos információ). Sikeresnek azonban korántsem mondható: az eltelt egy év alatt mindössze 8 adatigénylést küldtek a 130 adatgazda valamelyikének és ebből is csak 1 darab volt sikeres.

2012-ben indult el a bosnyák PravoDaZnam (Jogom van tudni). 320 adatgazda várja az igényléseket, eddig 49-et nyújtottak be, ebből 4 volt sikeres. A felhasználók főként szennyvízgazdálkodással, oktatással, egészségüggyel és halászattal kapcsolatban fordultak az illetékes hatóságokhoz. Idén március óta már Spanyolországnak is van KiMitTud-ja,amely kasztíliai, katalán, baszk és galíciai nyelven is elérhető. A tuderechoasaber.es (Jobb tudni, hogy…) nevű oldalon keresztül eddig 465 igénylést küldtek és 68-at sikeresnek találtak az adatigénylők. Kiderült a 2011-es asztúriai választásokra költött pénz nagysága, a Latin-Amerikával való együttműködések költségei a 1998-2012-es időszakban, de az is, hogy mennyit keres a spanyol elnök.

A legfiatalabb társoldal, a cseh Informace Pro Všechny (Információk mindenkinek) egyelőre mindössze 9 elindított igényléssel büszkélkedhet, de már több mint 6000 intézmény elérhetőségét vitték fel a rendszerbe az oldal szerkesztői.

Az eddig felsorolt oldalak mind az Alaveteli-motort használják az oldal alapjaként, de vannak más rendszerű közérdekű adatigénylő portálok is. Ilyen például a négy évvel ezelőtt elindult mexikói InfoMex, amelynek az előző verziója már 2003-ban is létezett. Az InfoMex különlegessége, hogy nem egy non-profit cég működteti, hanem a mexikói kormány. A hondurasi IAIP-oldalon az adatigényléshez teljes nevet, tartózkodási helyet, sőt, valamilyen személyes azonosító okmány (útlevél, tartózkodási engedély, személyi igazolvány) számát is meg kell adni, és további hátránya, hogy böngészni sem lehet az adatigénylések között.

A 2010-ben indult amerikai MuckRockot egy újságíró alapította azért, hogy megkönnyítse más újságírók dolgát – sajnos itt is nehézkes a keresés a beadott igények között. Sokkal könnyebben használható a chilei Acceso Inteligente, ahol kulcsszó, dátum és adatgazda alapján is kereshetünk a mások által beadott kérvények között. A német Frag den Staaton keresztül 2325 adatgazda érhető el és 2011 óta 487 adatigénylést bonyolítottak le, a vasúton történő öngyilkosságokról érdeklődő levéltől kezdve a német aranytartalék helyzetét firtató megkeresésig.

D. Kovács Ildikó

Címlapkép: innen.

 

Megosztás