Cikkek

EU-pénzek: 46 millió forintért betonozták le a Rácskai-barlangot – videóriport

Barlangászok szerint fölöslegesen költöttek a nagykovácsi Rácskai-barlangra “természetvédelmi célú kiépítés” címén negyvenhat millió forintot egy uniós finanszírozású projekt keretében. A barlang vagyonkezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a denevérek védelmére és a barlang fokozottan védett státuszára hivatkozik, míg a barlangászok szerint denevért arrafelé még sosem láttak, a hetvenes évek elején felfedezett barlang pedig mára értéktelen lett.

A barlangot a Budai Vár-barlang és a Rácskai-barlang állagmegóvó rekonstrukcióját célzó KMOP-3.2.1/A-09-2009-0004 kódszámú, 370 millió forint összköltségvetésű Európai Uniós projekten belül “tették rendbe”, amelyben az I. kerületi önkormányzat 12 millió forintnyi önrésszel vett részt. Az egy hónappal ezelőtt lezárult projekt során felújították a Budai Vár alatti barlangrendszert is.

Míg a várbeli rekonstruckió szükségességét senki nem vitatta, a Rácskai-barlang felújítását a barlangász szakma kétségekkel fogadta: az atlatszo.hu-nak nyilatkozó Adamkó Péter barlangi kutatásvezető, a barlang egykori felfedezője szerint a szakma nem érti, miért pont erre a barlangászati kutatások szempontjából érdektelen barlangra költöttek ennyi pénzt, amikor sokszor életveszélyes barlangok lezárására sincs keret.

A barlang vagyonkezelője, a DINPI vezetője, Füri András szerint a jövőben tervezett barlangi kutatások miatt is szükséges volt a beruházás, ám amikor az Atlatszo.hu a projektzáró sajtótájékoztatón erről kérdezte, nem tudott részleteket mondani.

Szerettük volna megismerni a Rácskai-projekt költségvetésének részleteit (ki és mennyiért, milyen munkát végzett a barlangnál), de erre csak írásban ígértek választ, pedig már két héttel korábban, írásban is kértünk erről adatokat. A sajtótájékoztatón a Duna-Ipoly Nemzeti Park vagyonkezelési osztályvezetője, Simó Gáspár, a felújítási projekt felelőse azt mondta, minisztériumi engedély hiányában nem nyilatkozhat – erről sem. Erre csak a DINPI vezetője kapott felhatalmazást, ő viszont nem tudott konkrétumot mondani a költségekkel kapcsolatban.

Arra a kérdésünkre, hogy a barlang  felújításában részt vevő cégek egyenként mekkora munkadíjért dolgoztak,  a mai napig nem kaptunk választ.

Horn Gabriella – Halász Áron

 

Megosztás