Hírek

Twitter-üzenetek kiadását kéri a bíróság

Egy amerikai bíróság arra kötelezte a Twittert, hogy adja ki egy felhasználó adatait és régebbi, a New-York-i Occupy Wall Street-tüntetés alatt küldött tweetjeit – írja az ejc.net. A mikroblog-oldal vitatja a döntést, szerintük az üzenetek nem a cég, hanem a felhasználó tulajdonát képezik. Ugyanakkor a bíró kijelentette, hogy az átadás során nem sérülnének az alperes, Michael Harris személyiségi jogai, ő személyesen nézi át az üzeneteket és csak a releváns információkat tartalmazó üzeneteket nyújtaná át az ügyészek és a védőügyvédek részére.

Harrist, a New Inquiry kulturális magazin felelős szerkesztőjét, tavaly október 1-jén tartóztatták le több száz más tüntetővel együtt a Brooklyn-hídon zajló menetelés közben. Az ügyészek állításai alapján Harris Twitter-üzeneteiből jól látszik, hogy a férfi tisztában volt a rendőrség utasításaival, miszerint a demonstrálók nem akadályozhatják a forgalmat. Azonban Harris és több társa azt mondta: a rendőrség engedélyezte számukra az utcai felvonulást. Az ügyész az újságíró szeptember 15. és december 31. között született tweetjei kiadását kérvényezte, és ugyan Harris ügyvédje próbálta megakadályozni az eljárást, a bíró álláspontja azonban az, hogy ha az üzeneteket posztolták, onnantól kezdve a Twitter tulajdonává válnak.

A Twitter úgy véli, a bíróság félreérti a szolgáltatás működését. „A Twitter felhasználói szabályzatából teljesen egyértelműen kiderül, hogy a posztok minden felhasználó saját tulajdonában vannak és ezt a  felhasználóknak ezt a jogát a per során is határozottan megvédjük” – nyilatkozta még az ügy korábbi szakaszában Ben Lee, a mikroblog-szolgáltató ügyvédje.

 

Megosztás