Cikkek

Uniós testtérkép kérdőjelekkel III. – Parabolikus doktorok a magánklinikán

Cikkorozatunk eddigi részeiben bemutattuk, hogy számos kérdést felvet a Body Map Kft. uniós támogatása, kiderítettük, hogy sokkal olcsóbban is beszerezhetők lettek volna a beruházás idején ugyanazok a berendezések, amelyeket a cég az uniós pályázaton borsos áron számolt el. A harmadik részből pedig kiderül, hogy a klinika olyan munkatársakkal is dolgozik, akik félrevezető módon doktori címet tüntetnek fel a nevük mellett, miközben ilyen hivatalos, államilag elismert fokozattal nem rendelkeznek.

Arról meglepetésszerű látogatásunkkor is meggyőződtünk, hogy a gyorsdiagnosztikát végző klinika működik, a honlapon feltüntetett természetgyógyászok és orvosok fogadnak betegeket, de a cégadatok szerint mégis alig termelt az előző években árbevételt a a Body Map Kft., amely 2009-ben 215 millió forintos uniós támogatást nyert el, és a 274 millió forintos saját erővel együtt több százmillió forintos beruházást hajtott végre egy hátrányos helyzetű kistérségben, Kisteleken.

Nagy kérdés, és az uniós elszámolás szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen évet zártak 2011-ben, hiszen nem csupán egy bizonyos foglalkoztatási szintet kellett vállalni a pénz fejében, hanem azt is, hogy a kft. árbevétele elér egy, a támogatás összegében meghatározott szintet. Az első két év kifejezetten rosszul alakult ebből a szempontból, hiszen a cégadatok szerint a 215 millió forintos támogatáshoz képest elenyésző, 2009-ben csak 1,1, és 2010-ben is csupán 6,8 millió forintos árbevételt produkáltak, miközben tetemes, két év alatt 96 millió forintos veszteséget mutattak ki.

Uniós testtérkép kérdőjelekkel – egy furcsa EU-pályázat története I., II.

Szabálytalansági eljárás folyik egy, az atlatszo.hu által megvizsgált, több mint 200 millió forintos uniós pályázat ügyében, amelyben számos furcsaság fedezhető fel: az önerőt egy offshore cég biztosította, tízmilliókat számoltak el olyan gépekre, amelyek sokkal olcsóbban is beszerezhetők lettek volna, a klinika pedig doktornak feltüntetett természetgyógyászokat alkalmaz. Tovább a cikksorozat előző részeire.

A klinika működésének van egy további furcsasága is. Az atlatszo.hu vizsgálata szerint a Body-Map-klinikák munkatársai között kétféle doktort is találunk. Egyrészt végzett szakorvosokat, háziorvosokat, másrészt olyan természetgyógyászokat, akik szintén használják a doktori címet, ám egy apró megkülönböztető jelzést alkallmaznak, d betű elé egy aposztrof vesszőt tesznek, így: ’Dr. Bár ez a vessző könnyen elkerülheti az ember figyelmét, mégis nagy jelentősége van. Ez ugyanis az úgynevezett “parabolikus doktori” címet jelenti, amely nem azonos az orvosi egyetemen szerzett diplomával. Sőt, egyáltalán semmi köze hozzá.

Ahogy az az ilyen „titulust” kínáló Hu-Man Medica honlapján olvasható, a „szakmai célú kiválóságok elismerésére” hozták létre a ’doktori címet, amely egyben egy védjegy is. Három fajtája van: a természetgyógyászok, a gasztronómia és a szépségápolás területén dolgozók a „jó szakember” díjat kaphatják meg, ennek latin neve: ’Dr. (bonum artis). A cím elnyerése a sajtó képviselői számára is nyitott, ők a „média kiválóságok” a ’Dr. (media excellence) címet biggyeszthetik a nevük elé. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy leszurkolnak 250 ezer forintot, a szakmai önéletrajzukat elküldik a megadott címre, majd egy legalább három tagból álló bizottság előtt saját maguk által választott témából referálnak. Ha meggyőzik a bizottságot, övék a cím. A harmadik féle titulus az „áldozatos társadalmi tevékenységet folytató kiválóságoknak” jár. A ’Dr. (generous people) címre pályázókat magánszemélyeknek vagy cégeknek kell jelölniük, de jó hír, hogy ez a konstrukció olcsóbb, mint a másik két doktori cím: „bevezető áron (sic!)” mindössze 180 ezer forint.

A Hu-Man Medica kihangsúlyozza: csak olyan szakmai tevékenységben lehet ’Dr. címet igényelni, amelynél nincs mód államilag elismert doktori fokozat megszerzésére, illetve „az igénylő nem egy foglalkozás betöltésére kívánná használni”. Azonban arra felhívják a figyelmet, hogy „[a] parabolikus doktori ‘Dr. címmel nem tölthető be felsőfokú, vagy szakképesítést követelő közalkalmazotti, alkalmazotti munkakör. Vele nem szerezhető a felsőoktatási felvételihez előírt kreditpont.”

Doktor lovag

A matek-fizika tanárból immár a második ciklusban Érpatak polgármesterévé avanzsált Orosz Mihály Zoltán nem holmi földhözragadt bürokrata, hanem egy valóságos ezoterikus-metafizikus egyházalapító teológus. Néhány hónapja az elhívatott érpataki polgármester doktori, dr. titulust biggyesztett a neve elé. Kérdésemre, hogy miféle doktort is tisztelhetünk személyében, elmondta, hogy a Sophia Perennis Egyház teológiai képzésén két év alatt szerezte a fokozatot. Tovább a teljes cikkre.

Megkerestük a Magyar Természetgyógyászok Szövetségét, ahol elmondásuk szerint még sosem hallottak a parabolikus doktori címről. Kérdésünkre megerősítették azt is, hogy a természetgyógyászatban nem lehet államilag elismert doktori címet szerezni. A szövetség szerint egy ilyen cím egyértelműen alkalmas visszaélésre, hiszen megtévesztő és a dr. rövidítés előtt szereplő vessző inkább jogi kiskapunak tűnik, mint egyértelmű megkülönböztető jelzésnek. Azt is elmondták: már hallottak hasonló esetről, ám konkrét példákat eddig nem ismertek.

Az esetleges pereket a Hu-Man Medica is próbálja kivédeni. „Magyarországon tehát, az államilag elismert doktori fokozatokat kis dr-el rendeli kiírni a törvény, a szakirányt/tudományágat a rövidítések azonosítják. Ez azért lehet fontos, mert az államilag elismert, vagy a felsőoktatási törvényben nem szereplő, vagy a honoris causa  (tiszteletbeli) doktori címektől, amelyeket dr. rövidítésben rendeli kiírni a törvény, a parabolikus doktori cím ‘Dr. (bon.artis), avagy a ‘Dr. (lib.populus) rövidítések szembetűnőek, és jól megkülönböztethetőek!” – írják. Hozzáteszik azt is, hogy az aposztrof vessző a parabolikus/szimbolikus szót akarja helyettesíteni.

Az persze más kérdés, hogy nem mindenki figyel oda a helyesírásra és éppen ez a fő probléma. Jó példa erre, hogy bár a Body Map honlapján Bodnár Marianna parabolikus doktori címe helyesen, aposztróf vesszővel szerepel, a Csak a nőknek és a Jövő + Fesztivál honlapján már hivatalos, államilag elismert doktori címként. Ugyanez a helyzet ’Dr. Barna Gyula természetgyógyász, vízkutatóval is, akinél szintén „elfelejtették” feltüntetni a megkülönböztető jelzést. Így lesz a szimbolikus doktorból valódi doktor, a páciens meg nem is fog gyanút.

Szellemírók a felsőoktatásban

Kutatásunk szerint virágzik a szemináriumi dolgozat, szakdolgozat és disszertációírás feketepiaca Magyarországon. A szellemírók személyes ajánlásokon keresztül vagy az interneten hirdetik szolgáltatásaikat, nem ismernek lehetetlen témát és kifejezetten alacsony árakon dolgoznak: egy szakdolgozat 150 ezer, egy doktori disszertáció 300 ezer forint, angol nyelvű szakdolgozat 1000 eurótól kapható. Tovább a teljes cikkre.

Bodnár Mariannát el tudtuk érni telefonon, ám ő elzárkózott a nyilatkozattól. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan milyen jellegű vizsgálatokat végez a klinikán, azt felelte: neki nincs felhatalmazása nyilatkozni, inkább keressük az igazgatót, majd letette a telefont. A másik “doktort”, Barna Gyulát nem sikerült elérni, ugyanakkor az interneten található adatokból annyi kivehető, hogy vízkutató és érvizsgálatra szakosodott, ám konkrét tudományos munkásságáról nem lelhető fel semmi. Viszont visszatérő előadó a KingRay Egészség és Oktató Központ által szervezett eseményeken.

A különleges doktori címről csepeli látogatásunkkor megkérdeztük az uniós pályázatból létrejött Body Map Kft. stratégiai igazgatóját, Torma Károlyt is, aki azt mondta, hogy “ez a doktori cím ugyanolyan, mint az orvosi, csak természetgyógyászatból teszik le.” További kérdéseinket elhárította és azt tanácsolta, olvassunk utána. A klinika másik munkatársa, a labor szakorvosi, tehát hagyományos, orvosi egyetemen szerzett doktori címmel rendelkező Kiss Gabriella úgy nyilatkozott, hogy a természetgyógyász doktoroknak nincs pecsétjük, nem írhatnak fel receptet, nem orvosi diplomájuk van, de “ez is ugyanolyan doktori” cím. Ez viszont nem csak a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének, de a Hu-Man Medica álláspontjával is ellentétes.

Mong Attila – D. Kovács Ildikó

Megosztás