Hírek

Nem mindenkinek tetszik a KiMitTud

Nem minden adatgazda fogadta kitörő lelkesedéssel új közadatigénylő portálunkat, a KiMitTud-ot. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a közérdekű adatigénylések elodázásával próbálkozna több minisztérium: az adatigényléseket kezelő munkatársakat „eligazították” a KiMitTudon keresztül beküldött kérdésekkel kapcsolatban. Informátoraink szerint bizonyos minisztériumok munkatársainak azt mondták, dobják vissza az adatigényléseket arra hivatkozva, hogy az adatkérés megfogalmazása pontatlan, bízva abban, hogy az igénylés beküldője nem küldi el azt újra. Úgy tudjuk, a világosan megfogalmazott, eldöntendő kérdések beküldői, ha a kérdések megfogalmazása erre lehetőséget ad, rövid és kevéssé informatív válaszokra számíthatnak.

Az atlatszo.hu kispályásnak, szomorúnak és szűklátókörűnek tartja ezt a hozzáállást az érintett adatgazdák részéről, és szükség esetén jogi eszközökkel is fel fog lépni annak érdekében, hogy az adatigénylők érdemi válaszokat kapjanak.

Az atlatszo.hu a múlt héten indította el a KiMiTtud közérdekű adatigényő portált. Az új szolgáltatás segítségével a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó  intézményekhez és böngészhetik mások adatigényléseit is, így egyszerűsödik az adatigénylés folyamata és erősödik a társadalmi kontroll az adóforintjainkkal gazdálkodó szervezetek felett.

 

Megosztás