Cikkek

Budapesten tartják fogva a bundakirályt

Szigorú házi őrizetben tartják Budapesten a magyar focicsapatokat is érintő bundabotrány egyik gyanúsítottját – írja az ESPN. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője érdeklődésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az amerikai sportportál hírét. A szingapúri Wilson Raj Perumal egy délkelet-ázsiai csoport tagja, amely jól kiépített kapcsolatain keresztül a világ több országában is befolyásolta a meccseredményeket, így Magyarország mellett Olaszországban, Finnországban, Horvátországban és Bulgáriában is. A botrány miatt öngyilkos lett Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója – a csapat hat játékosát tartóztatták le.

Az ESPN szerint Perumal a 90-es évek végén tökéletesítette technikáját: nem csak egyes játékosokat fizetett le, de egész labdarúgó-szövetségekkel kötött legális szerződéseket úgy, hogy kirakatcégein keresztül vállalta nemzetközi barátságos mérkőzések lebonyolítását. A szövetségeknek fogalmuk sem volt arról, hogy kivel üzletelnek. Afrikában, Közép-Amerikában és a Közel-Keleten 5000 dollárt fizetett fejenként – a játékosok többsége ezekben az országokban alig tudja eltartani a családját, így jól jött nekik ez a fizetéskiegészítés.

Perumal egy idő után megunta, hogy csak szervez, ezért maga is elkezdett fogadni olyan klubokra, amelyekről tudta, hogy nincsenek lefizetve, például a Chicago Bullsra vagy a Manchester Unitedre. A FIFA nyomozócsoportja kiderítette, hogy Perumal három hónap alatt mintegy 10 millió dollárt bukott. Ezután úgy döntött, hogy a maffiát károsítja meg: a főnökei 500 ezer dollárt adtak neki arra, hogy megbundázza az adott meccset, ő azonban ezt inkább zsebre vágta és abban reménykedett, hogy a megfelelő csapat fog nyerni megfelelő góllal. Hamarosan azonban már 1 millió dollárral tartozott az egyik maffiafőnöknek, fél millió dollárral egy másiknak és még másfél millióval egy további személynek. Végül, miután a szindikátus megelégelte Perumal tevékenységét és azt hitték, hogy a FIFA-val is lepaktált, saját „kollégái” jelentették fel a férfit a finn rendőrségen.

Perumal letartóztatása után elkezdett együttműködni a hatóságokkal és olyan titkokat árult el, amelyek segítségével az olaszok eljárást indítottak az egyik főnök, Dan Tan ellen 2011 decemberében. Perumalt egy év börtön után idén februárban szabadon engedték, de rögtön átadták a magyar rendőrségnek. Azóta szigorú házi őrizet alatt tartják, miközben segít a rendőröknek felgöngyölíteni a szálakat. Teljes biztonságban azonban nem érezheti magát: állítólag egyik társának 300 ezer dollárt kínáltak azért, ha levadássza Perumalt.

A gyanúsítottak listája közben folyamatosan nő, az olasz hatóságok legutóbb öt magyar nevét hozták nyilvánosságra, akiket már letartóztattak, de például a Juventus vezetőedzője is szóba került a nyomozás során. Hogy megtudjuk mennyibe kerül az adófizetőknek Perumal védőőrizete, közérdekű adatigénylést indítottunk a KiMitTud portálon.

D. Kovács Ildikó

(Fotó: innen.)

 

 

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2