Cikkek

Indul az atlatszo.hu Kis Oligarchatározója

Van-e az önök országában oligarcha? Kérdezték nemrégiben a Parlamentben a miniszterelnököt, aki irigylésre méltó magabiztossággal válaszolta, hogy nálunk nincsenek. A fideszes képviselők pedig ezt megerősítették azzal, hogy vidéken például még annyira sincsenek, mint a fővárosban, sőt utána a különböző altípusokról is kijelentették, hogy nincsenek. Így nincsenek földoligarchák, olajoligarchák, médiaoligarchák, kis oligarchák, nagy oligarchák, kerek szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos tömör, lyukas csomagolt, meztelen, egész, megkezdett, édes, keserű, mogyorós, likőrös, tavalyi, idei, sőt egyáltalán semmilyen oligarchák a mi országunkban. (Bár igény az volna rájuk, ugye.)

Az atlatszo.hu ezért úgy döntött, hogy elindítja kis oligarchatározóját, amelyben rendszeres időközönként bemutatunk egy olyan magyar nagytőkést, akiről mi azt gondoljuk, belefér a minősítésbe. Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Emellett mindig szem előtt tartjuk majd Uj Cvikli Péter legendás meghatározását is, amely szerint az oligarchák azonosításának biztos három lépcsős módszere a következő:

  1. Lenyilatkozod, leírod valakiről, hogy oligarcha.
  2. Ha nem oligarcha, akkor nem szól semmit se, esetleg fölhív, hogy menj a picsába.
  3. Ha oligarcha, akkor rád uszít egy falka sztárügyvédet, fölhívja a főnöködet, a bankodat, a szüleidet, az Apehet, és valahogyan eléri, hogy a nyilatkozatot szívd vissza, a cikket/posztod helyesbítsd, töröld, tüntesd el.

Az oligarchák klasszifikálásánál és rangsorolásánál három jellemzőt, a jelenlegi vagyonfokot, politikai, és médiabefolyást osztályozzuk (1 a legkisebb, 5 a legnagyobb), ami lehetőséget ad egy idő után rangsor kialakítására, és arra is, hogy a toplista időbeni változásait is követhessük. Egyfajta (khm) mintának a magyar gazdagokat bemutató 100 legnagyobb nyalás című kiadványokat tekintjük, amelyek immár évek óta nagy sikerrel mutatják be a hazai oligarchákat, de sajnos ezek a romantikus összesítések különösen ügyelnek arra, hogy az úri közönség még véletlenül se láthassa hőseinket valós, természetes környezetükben.

Fontos itt megjegyezni, hogy semmiképpen nem célunk a hajtóvadászat a becsületes és tisztességes magyar üzletemberek ellen, bennünket nem az elszámoltatás heve, csupán a tudományos megismerés szándéka hajt, éppen úgy, mint a Nagy Dísznövény Lexikon, vagy a Kis Ragadozó-határozó készítőit. Az oligarchákat csupán élőhelyükön akarjuk megfigyelni, életüket, vadászati, gyűjtögetési és egyéb szokásaikat leírni, éppen azért, hogy a fejlett világban már kihalófélben lévő faj nálunk legalább megmaradhasson és ezzel is hozzájárulhassunk Földünk biodiverzitásának megőrzéséhez. Az írások megjelenése után éppen ezért – amennyiben ők maguk nem keresnek bennünket – mindegyikükkel felvesszük a kapcsolatot, mert meggyőződésünk, hogy jobb lenne, ha maguk is beszélnének arról, hogyan élik meg saját oligarchaságukat, hogyan érzik magukat Magyarországon, és miben segíthetnénk nekik, hogy jobb életük legyen. Rajtunk nem fog múlni.

Tovább a Kis Oligarchatározóra

(Illusztráció: innen.)

 

Megosztás