Hírek

Ma van a sajtószabadság nemzetközi napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a nemzetközi sajtószabadság napjává. Annak emlékére tartják, hogy 1991. május 3-án tették közzé a `Windhoek Nyilatkozatot`, amelyben az afrikai népeknek a független és pluralista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük során gyilkoltak meg, valamint azokról, akiket munkájukban akadályoztak, illetve akadályoznak. (forrás: mult-kor.hu)

A CPJ újságírókat védő szervezet a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából közzétett egy jelentést, amely szerint a világ tíz legcenzúrázottabb országai sorrendben a következők: Eritrea, Észak-Korea, Szíria, Irán, Egyenlítői-Guinea, Üzbegisztán, Burma (Mianmar), Szaúd-Arábia, Kuba és Fehéroroszország. Ugyanakkor „előkelő” helyen szerepel még Azerbajdzsán, Etiópia, Kína, Szudán, Türkmenisztán és Vietnam is. Kína például nem a világ legcenzúrázottabb országa, azonban szofisztikált módszereivel „példát mutat” a többieknek. A jelentés készítői szerint ezért Kína kifejezetten kártékony a világ sajtószabadságára nézve, mert kifinomult technikáival a világ cenzora szerepre tör.

A Riporterek Határok Nélkül idei Deutsche Welle-különdíját egy bangladesi és egy kínai blogger nyerte. Abu Sufian a bírósági tárgyalás nélküli kivégzésekről számolt be Bangladesben, Tsering Woeser pedig Tibetről és az önmagukat felgyújtó szerzetesekről írt. A sajtószabadság érvényesülését vizsgáló idei jelentésében Magyarországot a szabadból „részben szabad” kategóriába sorolta le a Freedom House civil szervezet. A szerzők kiemelték, hogy a magyarországihoz hasonló mértékű változás csak Chilében történt a tavalyi évben.


Megosztás