Hírek

Bottal ütik Mubarak pénzeinek nyomát

A véres felkelésekkel megdöntött Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt és két fiát, valamint a Sharm-El-Sheik atyjaként ismert Hussein Salem üzletembert, Mubarak barátját és segítőjét tavaly májusban korrupcióval vádolta meg az egyiptomi ügyészség. Rögtön ezután Salemék két azerbajdzsáni férfinak játszották át egy panamai offshore holding cégben birtokolt üzletrészeiket, hogy a vagyonok eltűnjenek az egyiptomi hatóságok szeme elől.

Alig három hétre rá, Salem-et és fiát, valamint Ali Evsen török üzletembert az egyiptomi ügyészség kérésére letartóztatták Spanyolországban pénzmosás gyanújával. A üzletrész-átjátszási ügyletekről, melyek Panamától Románián át Azerbajdzsánig nyúlnak és melyekben kulcsszerep jut Ali Evsen török üzletembernek és egy svájci ügyvédnek, az OCCRP számolt be. Cikkünk ennek rövid, nem minden részletre kiterjedő összefoglalója.

Husszein Salem-et a Mubarak-kormánnyal való korrupt ügyletekből származó illegális haszonszerzés vétke miatt fiával és lányával együtt 2011 októberében távollétükben 7 év börtön és 4 milliárd dollár büntetésre ítélte az egyiptomi bíróság. Spanyolországgal még folyik Salem és fiának a kiadatási eljárása, Ali Evsen-t viszont nem sokkal az elfogatásása után elengedték.  Ő szabadlábon, de utazási tilalom alatt várja a bírósági tárgyalást.

A vádiratban pénzmosás gyanúja szerepel, Evsen ugyanis 17 millió dollárt utalt egy spanyol bankon keresztül a Salem család különböző bankszámláira. A spanyol vádirat megemlíti továbbá azt is, hogy Evsen részvényes volt Hussein Salem zászlóshajó cégében, a Mediterranean Sea Gas Corporation-ben, ami az egyiptomi kormánytól piaci áron alul vett földgáz Izraelnek történő értékesítésével milliárdosokká tette a Salem családot.

Az a gyanús tény, hogy a Salem-ék panamai üzletrészét átvevő azerbajdzsáni férfiak, Ali Evsen cégének, az Evsen Groupnak egykori alelnökei voltak, nem szerepel a vádiratban az OCCRP újságírói szerint. A spanyol hatóságok nem voltak hajlandóak nyilatkozni a még folyamatban lévő ügyben.

Az ABC news riportja szerint Salem az egyiptomi titkosszolgálat tagjaként egy a nyolcvanas években az USA-ban nagy botrányt kavaró fegyverügyletben is kulcsfigura volt. Az 1979-es Egyiptom-Izraeli különbéke-megállapodás után – ami Egyiptom nyugati nyitása is volt egyben – Amerikából megindultak a fegyverszállítmányok Egyiptom felé.  Pár évre rá Salem-et és amerikai partnerét a fegyverszállítást végző Egyptian American Transport Corporation-ben a szövetségi bíróság bűnösnek találta a szállítási költségek 8 millió dollárral történt túlszámlázása miatt.

Az egyiptomi kormány tagadta, hogy az ügyhöz bármi köze lenne, Salemnek 3 millió dollárt vissza kellett fizetnie, de karrierje a Mubarak család “vagyonkezelőjeként” csak innét lendült meg igazán.

Forrás: The Hunt for Egypt’s Money

 

Megosztás