Cikkek

Titkos forgatókönyv szerint dőlt a Malév? III.

Gyűlnek a kérdőjelek a Malév felszámolása körül: Varga Jenő felszámolóbiztosnak nincs is irodája a felszámolásra kijelölt állami cég irodájában, összeférhetetlenségi aggályok is felmerülnek vele kapcsolatban, és senki nem hajlandó nyilatkozni. A háttérben viszont felsejlik Pintér Sándor belügyminiszter, az SCD Csoport, valamint a sármelléki repülőtér felszámolásának zűrzavaros története, amiben szintén Varga Jenő játszotta a főszerepet. Titkos forgatókönyv, harmadik rész.

 ******

Amint arról kedden beszámoltunk, Varga Jenőt, a Malév állami felszámoló által kijelölt vagyonfelügyelőjét szoros szálak köthetik a nemzeti légitársaság elleni felszámolási eljárást elindító hitelező céghez, amely valójában egy mikrovállalkozás. Törvényjavaslatok és kormányrendeletek időzítése utal arra, hogy a Malév-projektben a kétharmados kormánypárti parlamenti frakció, a fejlesztési minisztérium és a kormány is együttműködik a baloldalinak tartott pécsi milliárdossal, aki a felszámolópiacon szerezte hatalmas vagyonát.

>>> Titkos forgatókönyv szerint dőlt be a Malév?

Azt is kiderítettük, hogy a kővágószőlősi állami uránércdúsító üzem felszámolásának hosszú és zavaros története során többször összeértek a szálak Varga Jenő pécsi milliárdos, a Malév élére rejtélyes módon és megbízatással kinevezett vagyonfelügyelő, és a Malév elleni felszámolást elindító kisvállalkozás, a Bellum 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Krieg Ferenc között.

>>> Titkos forgatókönyv szerint dőlt a Malév? II.

Nincs is irodája Varga Jenőnek a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. épületében – tudta meg az atlatszo.hu munkatársa a Malév felszámolására kormányrendeletben egyedül alkalmasként kijelölt cégnél. Ez különös, mert amikor február 14-én a Fővárosi Bíróság elrendelte a Malév elleni felszámolási eljárást, a rendkívüli vagyonkezelői feladatok ellátása után a felszámolóbiztosi posztot is megöröklő Varga Jenő a Hitelintézeti Felszámoló Kft. székhelyével megegyező címet adott meg elérhetőségeként.

Mivel ezek szerint a Hitelintézeti Felszámoló és az ország egyik legismertebb felszámolóvállalkozója között fizikai kapcsolat sem létezik, egyre érthetetlenebb, hogy miért éppen Varga szolgálatatait veszi igénybe az az állami tulajdonú felszámolócég, amelyet a stratégiai jelentőségű vállalatok speciális érdekeire való tekintettel nem elektronikusan sorsoltak, hanem – bizonyára az államtól elvárható különös gondosságban bízva – kormányrendelettel jelöltek ki erre a feladatra.

Varga Jenőtől asszisztensén keresztül szerettünk volna interjút kérni, de a felszámolóbiztos ezt elutasította. Fábián László Balázst, az állami felszámoló ügyvezetőjét személyesen kerestük fel; ő azt mondta, szóban egyáltalán nem nyilatkozik a sajtónak. Pedig Fábián nemrég még beszélt egy a Malév sorsáról szóló sajtótájékoztatón.

Varga Jenő személye összeférhetetlenségi aggályokat is felvet, mert a Malév felszámolóbiztosa a Pannoninvest Libra Pénzügyi Zrt.-nek alapítása óta tagja és vezető tisztségviselője. Márpedig tavaly december óta ez a cég is csődeljárás alatt áll, végelszámolója pedig nem más mint a Hitelintézeti Nonprofit Kft., a Malévhoz is kirendelt állami felszámolócég. Vagyis az állami felszámolócég olyan vagyonfelügyelőt, majd felszámolóbiztost jelölt ki a Malévhoz, akinek a magáncégénél épp végelszámolást folytat.

Láttak már repülőteret

A Vargát a Malév elleni felszámolási eljárás elindítását kezdeményező Bellum 2000 Kft.-vel összekötő Strabil Kft. egykori ügyvezetője, Nagy Gábor tavaly augusztusban szerezte meg a „fél Balatont”, ahogy sajtóhíradásokban jellemezték a még az SCD Csoport által összevásárolt turisztikai portfóliót. A Magyar Turisztikai Holdinggal együtt a sármelléki FlyBalaton repülőtér hosszú távú bérleti és üzemeltetési jogát, valamint a Hunguest Hotels vételi opcióját tulajdonló cég került a Nagy tulajdonolta és ügyvezette, korábban teljesen ismeretlen Turisztika Hungária Kft.-hez.

Mindez azt követően történt, hogy a – a nagyívű balatoni álmok integráns részét képező – sármelléki repteret üzemeltető Cape Clear Aviation Kft.-nél már 2009 óta felszámolást folytatott a Zala megyei bíróság által kijelölt Vectigalis, vagyis Varga Jenő felszámolócége. A felszámoló akkor egy évre adta bérbe a repülőtér eszközeit a FB Airport Kft.-nek, ahol nemsokára megjelent Nagy Gábor, aki az SCD Group jogutódjában, a balatoni befektetéseket, valamint a sármelléki repülőteret birtoló Aviation Groupban is tulajdonossá vált.

Nagy és Varga különös játékot játszhattak. „A sármelléki FlyBalaton repülőtér felszámolója még nem találkozott annak az új cégnek a képviselőjével, amely az SCD csoporttól megvásárolta a reptér üzemeltetési jogát, egyelőre telefonon vették fel egymással a kapcsolatot” – közölte még 2011 augusztusában a Vectigalis akkori elnökvezérigazgatójának nyilatkozatát az MTI. Varga és Nagy akkorra természetesen már ismerhették egymást, hiszen 2009-ben ugyanazon a sajtótájékoztatón mondtak beszédet.

Nagy a Veszprémi Naplónak hónapokkal később, októberben azt nyilatkozta hogy a vagyon további kezeléséhez éppen Varga személyében sikerült „megfelelő pénzügyi és gazdasági szakértőt” találnia, és hogy Varga nem felszámolói minőségében ad neki tanácsokat. 2011 végén pedig az FB Airport és az Aviation Group ellen is felszámolás indult, és a Zala megyei bíróság megintcsak mindkét céghez a Vectigalis Zrt.-t nevezte ki felszámolónak.

A Vectigalis által delegált felszámolóbiztos jelenleg a Cape Clear Aviation, a FB Airport és az Aviation Group esetében is Péter Márta, aki az Opten cégadatbázisában fellelhető adatok szerint korábban dolgozott már Nagy Gábor irányította cégnek: 2007-ben úgy volt az Investlízing Zrt. vezetője, hogy eközben a céget tulajdonló World-Metal Kft.-t Nagy Gábor ügyvezette.

Fideszes kapcsolatok

Varga Jenő nemrég közös céget gründolt Pintér Sándor belügyminiszter volt cégével, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel (CBSZ). A CBSZ és a jelenleg Varga tulajdonában lévő, egykor szintén őrző-védő cégként indult Pannon Tender Kft. fele-fele arányban tulajdonolják a 2010. szeptembere óta működő Civil Tender Kft.-t, a vállalkozás címe megegyezik Varga budapesti címével.

A Varga és a Malév kapcsolatában különös jelentőséggel bíró Strabil Kft. korábbi fő tulajdonosát, Komlós Jánost többször is megtalálták fideszes városvezetők, ha nagyot akartak álmodni. Komlós személyesen és céges áttéteken keresztül is tulajdonos az általa ügyvezetett Öresund Holding Kft-ben, amely Meggyes Tamás regnálása alatt vett részt az engedély nélküli bontási akciójáról elhíresült esztergomi szállodaberuházásban. A Páva Zsolt fideszes polgármester vezette Pécs pedig a város közepén álló, a hírhedt Grupo Milton cégcsoport tulajdonában álló Magasház mellé építtetne mélygarázst az Öresunddal.

(Folytatjuk)

(Fotó: innen.)

 

Megosztás