Hírek

Fantomfelszámolók nyomában a bíróságon

A Fővárosi Törvényszéken hétfőn két tárgyaláson is szóba kerültek a fantomfelszámolások. A mindkét ügyben a felperesi oldalon helyet foglaló Minda Zoltánnal szemben sem a Legfelsőbb Bíróság, sem Matolcsy György nem jelent meg személyesen. Minda állítja: új bizonyítékai vannak a felszámolómaffia ellen. Minda a cégregiszter szerint már megszűnt cégekhez kerülő felszámolási eljárásokra derített fényt, miközben a rendszerváltás idején édesapja tulajdonrészével is alapított Pepszolg Kft. ügyeinek próbált utánajárni.

Noha annak idején, miután – mint állítja – kisemmizték őket, nem találták meg az igazukat a bíróságon. Minda Zoltán és a cégalapító Keller István most személyiségi jogi perben szeretné kimondatni: a Legfelsőbb Bíróság (LB) jó hírnév megsértésére alkalmas módon és valótlanul állította az 1993-as, „eredeti” eljárásban, hogy a pepszolgosok egy nem létező céggel szerződtek ’89-ben.  (Ha érdekli Minda Zoltán és a Tempo Párt, itt olvashatja el korábbi cikkünket).

Miután a most már Kúriának nevezett LB nem jelent meg a tárgyaláson, az ő álláspontjukat nem sikerült megismerni. Minda kérdésünkre úgy emlékezett vissza, a most negyedik tárgyalásnál járó per elején az alperes az elévüléssel sikertelenül próbált előhozakodni, és később sem sikerült kielégítően válaszolnia Mindáék érveire. A meglehetősen egyoldalú tárgyaláson így csak annyi derült ki, hogy a Mindáék ügyében főszerepet játszó bíró a felperes szerint 2000-ben is egy fantomfelszámolási ügy közelébe került, egy a cégjegyzékből négy éve törölt, de felszámolásokat azért még végző cég kapcsán. Ítélethirdetésre várhatóan a következő tárgyaláson, február 23-án fog sor kerülni.

A miniszter sem jött el

A másik tárgyaláson a részben az egykori pepszolgosok köréből kinőtt Tiszta Energiával Magyarországért Párt (Tempo) és a nemzetgazdasági miniszter csörtéjét tekinthettük volna meg – ha Matolcsy Györgynek nem akadt volna fontosabb dolga. A minisztérium jogi főosztályvezetője ugyan benyújtott egy ellenkérelmet, de sajátos módon nem csatolt meghatalmazást arról, hogy képviselheti Matolcsyt a bíróság előtt, így ezt a tárgyalást is elnapolták.

Minda, aki ebben a perben titkárként a Tempo Párt nevében jár el, a tárgyaláson azt mondta, arról szól ez az ügy, hogy „jogom van tudni, hogy az ügyemben eljáró felszámoló a törvényeket mindenben maradéktalanul betartva járt-e el”. A felszámolói névjegyzéket ugyanis az ezért felelős miniszter – korábban a pénzügyminiszterek, most Matolcsy -, illetve az általuk vezetett szervezet kezeli.

A Tempo közérdekű adatigényléssel érdeklődött afelől, hogy a minisztérium mivel tudja alátámasztani, hogy a névjegyzékben szereplő felszámolócégek az ehhez a tevékenységhez szükséges összes törvényi feltételnek megfelelnek-e. Noha a minisztérium szerint erre a kérdésre már válaszoltak, amikor egy korábbi adatigénylésére a felszámolók teljes listáját kiadták, Minda szerint ez nem ugyanaz. Szerinte több olyan felszámolócég is lehet, amelyik a törvényi kötelezettség dacára nem állít ki névre szóló részvényeket tulajdonosainak – és ennek alátámasztására felmutatott egy valóban név nélkülinek tűnő, a már többször fantomgyanúba keveredett Kossuth Holdingban szerzett részesedést igazoló részvényt.

 

 

Megosztás