Hírek

A belorusz szolgáltatóké a felelősség

Az amerikai Law Library of Congress információira hivatkozva a The Next Web és más honlapok, köztük az atlatszo.hu is átvette a fehérorosz internetes szabadság korlátozásának hírét. Az ellenzéki, szólásszabadságot védő hírportál, a Charter97.org szerint a belorusz Műveleti és Elemző Központ (OAC) cáfolta a külföldi honlapok böngészésének tiltásáról szóló híradásokat.

Csak jogi személyek és vállalkozók vonhatók felelősségre azért, ha a nemzeti internet szegmensen kívüli erőforrásokat használnak kereskedelemre, munkára vagy szolgáltatásra Fehéroroszországban. Az OAC hangsúlyozta, a jogszabály nem akadályozza meg a gazdasági ágenseket abban, hogy külföldi erőforrásokat használva kereskedjenek, dolgozzanak vagy szolgáltassanak Fehéroroszországon kívül.

A Charter97.org szerint a fehérorosz internetszabályozási elvek nem világosak, ezért bár január 5-én 60 honlap szerepelt a hivatalos tiltólistán ‒ köztük a Charter97.org is ‒, számos elérhető volt az országban. Az internetszolgáltatók szerint a tiltás csak az állami intézményekben érvényesül, az internetkávézókban a tulajdonosokon múlik, hogyan értelmezik a törvényt.

Forrás: Хартия’97

Megosztás