Hírek

Korrupcióellenes testületet hozna létre India

Kedden fogadta el az indiai parlament alsóháza azt a törvényt, amely egy testületet és egy független állami tisztséget hozna létre a korrupciós ügyek kivizsgálására. Az intézkedést a felsőháznak is meg kell szavaznia az életbe léptetéshez.

Az AP hírügynökség szerint India gazdaságának 1990-es liberalizálása óta nem volt ilyen nagy az elégedetlenség a korrupció miatt. Mostanra már nem csak az indiai polgároknak, hanem az ország üzleti elitjének is elege lett a korrupcióból, amely többek között megbénítja a politikát, megnehezíti az engedélyeztetéseket, kettős mércét alakított ki a szabályozásoknál, akadályozta a természeti erőforrásokhoz való hozzáférést és telekvásárlási csatákat gerjesztett.

Anna Hazare, aki korábban az információszabadság törvényért éhségsztrájkolt, augusztusban pedig a korrupció ellen folytatott kampányt, kritizálta a kedden megszavazott intézkedést és már korábban éhségsztrájkba kezdett, hogy módosításokat érjen el. Orvosai tanácsára azonban abba kellett hagynia az éhségsztrájkot.

A kritika arról szólt, hogy az új korrupciós ügyeket vizsgáló ombudsmannak hiába lesz hatalma a vizsgálatok elvégzésére és a felelősök elszámoltatására, ha nem világos kiket és milyen hatékonysággal vizsgálhat. Jelen pillanatban a vizsgáló intézmény lehetséges, hogy csak kormányzati szinten lenne képes az ellenőrzésre, a korrupciót ez nem állítaná meg tartományi szinten, sőt elriaszthatja a beruházókat is. Harsh Joshi, a Wall Street Journal újságírója figyelmeztet: egy ügynökség, amely 35 ezer embert alkalmazna a korrupció megállítására, maga lehet a korrupció melegágya.

Forrás: AFP, AP, WSJ

Megosztás