Hírek

Watchdog a médiatörvényen: elindult a Mérték Médiaelemző Műhely

Interdiszciplináris hátterű, a tág értelemben vett médiapolitika rendszerszerű vizsgálatát maga elé célként kitűző szakmai műhely szeretne lenni a Mérték Médiaelemző Műhely (MéM) – derült ki a szervezet keddi, a médiatörvény elfogadásának egyéves évfordulójára időzített zászlóbontásán a budapesti Centrál Kávéházban. A minél szélesebb látókör végett jogászok mellett a közgazdász, a szociológus és az újságírószakma képiselői is szerepet vállaltak a szervezetben, amely egy újságíró résztvevő, Mong Attila szavaival élve a hasonló magyarországi civil szervezetek között egyedülállóan médiára fókuszál. A projektben jogászként megjelenő Polyák Gábor a rendelkezésre álló szakembergárdáról állapította meg – amelnyek tagja az említetteken túl például Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman is -, hogy legalábbis vetekszik a Médiahatóság szakértői képességeivel.

A MéM alapállása harcosan szólásszabadság- és sajtópárti, olyannyira, hogy az Alkotmánybíróság friss, a médiatörvény egyes rendelkezéseit májusi hatállyal megsemmisítő és ezzel civil vagy sajtós körökben nagyjából kritikátlan elismerést élvező határozatát Polyák például mindössze kompromisszumos eredménynek tartja: “a nemzetközi kritikák fókuszába került kérdéseket, mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság függetlensége, vagy a közmédia rendszerszintű problémáit a határozat nem érintette (…) nem kockáztatták a politika haragját”. A szakmai műhely most induló honlapján megjelent első gyorselemzés ezekről a kérdésekről sem feledkezik el. Annak ismeretében, hogy a műhely több tagja korábban is előszeretettel kapcsolódott be a médiatörvénnyel kapcsolatos közéleti diskurzusba, kevéssé meglepő, hogy a MéM sok újdonságot egyelőre nem tesz hozzá a kormányzati médiapolitikával kapcsolatos kritikákhoz. Hosszú távon ugyanakkor mindenképpen érdemes a nagyközönség figyelmére a jogi elemzések mellett az újságírói attitűdöket szociológiai eszközökkel mérni, valmint a médiatartalmakat és médiapiaci folyamatokat rendszeresen monitorozni szándékozó és az eredményeket a honlap mellett blogon közzétenni kívánó médiaelemző műhely nem-kormányzati nézőpontja.

A projekt az Open Society Institute támogatásával, szervezeti keretek híján az Eötvös Károly Intézet berkein belül indult. Az atlatszo.hu kiadójának ügyvezetője, Urbán Ágnes, valamint a felügyelőbizottság egyik tagja, Polyák Gábor egyaránt a Mérték Médiaelemző Műhely tagjai.

Megosztás