Hírek

Évi 40 milliárd eurót érnek a közérdekű adatok

Módosítja a 2003-ban elfogadott, a közszféra információinak további felhasználásáról szóló irányelvet az Európai Bizottság. Az új adatnyilvánosságról szóló stratégia kitűzött céljai között szerepel egy olyan portál létrehozása, amely az Európai Unió összes intézményének, testületének, ügynökségének és nemzeti hatóságainak közérdekű adatait egy helyről elérhetővé teszi. Az oldal tervezett indulása 2012 tavaszán lesz.

A közszféra szervezetei által megosztott összes dokumentum újrahasznosítható lesz bármilyen célra, kereskedelmire is, kivéve, ha egy harmadik fél rendelkezik a szerzői jogokkal. A hatékony újrahasznosításhoz a közérdekű adatokat ezentúl kötelező lesz széles körben használt, számítógéppel feldolgozható formátumban közzétenni.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európa 2020 stratégia az adatok felszabadításával és felhasználásával az európai innovációs potenciált növelné, sőt az EU világszinten is vezető szerepet tölthet majd be ezen a téren. A célok eléréséhez szükséges technológiák fejlesztésére 2011 és 2013 között 100 millió eurós támogatást nyújtanak. Például olyan mobil alkalmazások létrehozására, amelyek elérhetővé teszik a nyilvános adatokat: a térképeket, a közlekedési és meteorológiai információkat, ár-összehasonlításokat stb. A bizottság úgy véli, az adatok feldolgozásával akár évi 40 milliárd eurót kereshet az Európai Unió.

Forrás: EB

Megosztás