Hírek

Utolsó körben a drákói EU-s kalóztörvény

Hamarosan elfogadhatja a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA) az Európa Tanács. Az ACTA új büntetéseket vezetne be és a szerzői jogok nevében privatizálná az online cenzúrát ‒ figyelmeztet a La Quadrature du Net.

Az online szabadságért küzdő francia csoport szerint az ACTA intézkedései elfogadhatatlanok lennének, ha demokratikus körülmények között vitatnák meg őket. Jelenleg azonban annak az eredményét láthatjuk, amely a törvényhozók és a piaci szereplők tárgyalásai során jött létre.

Ha az ACTA életbe lép, a tagállamok a szórakoztatóiparral való „együttműködésnek” álcázva erőszakolhatják rá az internethozzáférést vagy interneten keresztül igénybevehető szolgáltatásokat nyújtókra az online cenzúrát. Ez a lépés a szolgáltatókból szerzői jogi magánrendőrséget kreál, mindamellett, hogy az igazságszolgáltatást kemény büntetések fogják jelenteni.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet is elítélte az ACTA tervezett intézkedéseit, amelyek még a cenzúrát megkerülő eszközök használatát is betiltanák. A szólásszabadságért küzdők arra kérték az EU döntéshozóit, ne áldozzák fel a szólásszaabadságot és az információhoz való jogot kalózkodás és a kalózmásolatok elleni harcban.

A megállapodás szövegét csak az Európai Parlament utasíthatja vissza. A demokratikus vitát hiányoló La Quadrature du Net felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamenti ratifikáció folyamata nem átlátható, ezért csak a választópolgárok akadályozhatják meg az ACTA elfogadását azzal, hogy jelzik a képviselőknek, ha ellenzik a szerzői jogok mentén érvényesített cenzúrát.

Forrás: LQDN

Megosztás