Hírek

Fővárosi Bíróság: ki kell listázni a környezetkárosítókat

Az atlatszo.hu szerzője, Horn Gabriella újságíró a Főfelügyelőség által 2010-ben kiszabott bírságok kapcsán nyújtott be közérdekű adatigénylést az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez. Érdemi válasz hiányában per indult az adatok kiadásáért.

A Főfelügyelőség jogi képviselője arra hivatkozott, hogy az adatigénylés „ésszerűtlen” volt, ezért tagadták meg az információk kiadását. A Fővárosi Bíróság szerint azonban az újságíró kérdései kellően pontosak és körülhatároltak voltak, ezért tegnap ítéletet hirdetett az ügyben: közérdekű adatnak minősül a Főfelügyelőség által megbírságolt gazdasági társaságok vagy más jogi személyek kiléte, illetve a bírságok összege.

A bíróság 30 napos határidőt adott a Főfelügyelőségnek, hogy megossza az újságíróval az adatokat. Azért kaptak a szokásos 15 napnál hosszabb időt, mert vélhetően nagy mennyiségű dokumentum lemásolásáról és az azokban szereplő személyes adatok felismerhetetlenné tételéről kell gondoskodnia a szervezetnek.

Az újságírót képviselő TASZ munkatársai remélik, hogy a Főfelügyelőség nem húzza az időt fellebbezéssel. „A környezeti adatok megismeréséhez kiemelkedő közérdek fűződik” – mondta Dr. Desics Péter, a TASZ ügyvédje.

Forrás: TASZ

Megosztás