Hírek

Hackerek segítenek a szíriai felkelőknek

A Telecomix hacker aktivista csoportot mutatja be a Washington Post Lifestyle cikke. A Syrian_MAJOR néven twitterező Christopher Kullenberg a lapnak elmondta, a Telecomix öt éve indult, amikor svéd hackerek egy csoportja összefogott egy EU-s törvénytervezet ellen. A törvény megengedte volna az internetszolgáltatóknak, hogy kirakják a hálózatból azokat a felhasználókat, akik szerzői jog által védett fájlokat osztanak meg.

Térkép a netezők által megosztott videókkal a felkelésekről

A Telecomix körülbelül húsz állandóan aktív önkéntesből áll, akik különböző nyugati országokból küzdenek a közel-keleti országok internetes szabadságáért. Az arab tavasz idején a Telecomix nyújtott technológiai támogatást a felkelőknek. Amikor Hoszni Mubarak leállíttatta Egyiptom internetszolgáltatóit, a Telecomix két betárcsázó (dial-up) szervert állított fel Európában, majd az ezekhez tartozó azonosítókat elfaxolták az összes elérhető egyiptomi hivatalba, egyetemre és (net)kávézóba, így internethez juttatták az egyiptomiakat.

Idén augusztusban a Telecomix fedezte fel, hogy Szíria egy Szilícium-völgyben működő cégtől vásárolta az internet blokkolására használt eszközeit.

Részlet a Global Voices Advocacy internetes szabadságról szóló jelentéséből:

[…] 13 darab, az internet szűrésére fejlesztett berendezés jutott el Szíriába, melyeket a kaliforniai Blue Coat vállalat gyártott. A Wall Street Journal (WSJ) cikke szerint a Blue Coat vezetői azt állítják, a vállalat nem fogja eladni termékeit olyan országoknak, amelyek amerikai embargó alatt állnak, illetve, hogy a Szíriában talált berendezéseket is egy viszonteldónak adták el, aki az állította, hogy azokat Irakba szállítja.

Forrás: GVATelecomix SyriaWaPo,

Megosztás