Hírek

Biztonsági céget vásárolt a Twitter

Felvásárolt egy internetes biztonsággal foglalkozó start-up céget a Twitter. A Whisper Systems alapítói Moxie Marlinspike és Stuart Anderson már dolgoztak együtt online biztonsággal kapcsolatos projekten. Marlinspike a biztonsági protokoll, titkosítás, privacy (online magánszféra) és anonimitás kérdéseivel foglalkozik. 2009-ben ő követett el „dictionary attack”-et (a feltöréshez használt program szótári szavakat próbálgat jelszónak) a Twitter ellen, ekkor hozzáférést szerzett többek közt Barack Obama, Britney Spears és a Fox News Twitter-fiókjához is. Anderson területe a robotika, szakdolgozatát is arról írta, a robotok hogyan tanulhatnak környezetükről (pdf).

A Whisper Systems 2010-ben indult és a mobiltelefonokon használt Android operációs rendszerre készített két biztonsági alkalmazást. A RedPhone telefonhívásokat titkosított, míg a Flashbackkel a telefon tartalmát lehetett titkosítva backupolni (biztonsági mentéseket készíteni). A felvásárlás után mindkét alkalmazását visszavonja a cég. A RedPhone már nem él, a Flashback felhasználóinak egy hónapja van arra, hogy máshová vigyék mentéseiket. Chris Soghoian biztonsági szakértő a Wired kérdésére elmondta, ez a lépés normális, ha felvásárolnak egy céget a Szilícium-völgyben, azonban a célcsoport miatt biztonsági alkalmazások ilyen hirtelen visszahívása veszélybe sodorhatja a felhasználókat.

A mikroblog szolgáltatónak azért lehet szüksége a biztonsági cégre, mert 2011 márciusában hosszas vizsgálódás után a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy egyezmény keretében rendreutasította a felhasználói adatok kockázatos kezelése miatt. A szolgáltató megígérte, hogy javítani fog, sőt a megállapodás része az is, hogy a Twitter információ biztonsági programját külső megfigyelők ellenőrzik a következő tíz évben.

Forrás: WSJ, Wired

Megosztás