Hírek

OpenCourt: bírósági tárgyalások a neten

Egy új projekt keretében az amerikai állampolgárok online is figyelemmel kísérhetik egy városi bíróság munkáját. Az OpenCourt egy kísérlet, amely azt vizsgálja, hogyan lehet nyíltabbá tenni az amerikai bíróságokat. Az ötlet abból a gondolatból indult ki, hogy az átlátható bírósági munka erősíti a demokráciát.

Az oldalon a Bostontól délre található Quincy város bírósági tárgyalásait lehet megnézni, amennyiben azok megfelelnek a projekt előírásainak (pl. folyamatos szerkesztői jelenlét), a törvényi szabályozásnak (pl. kiskorúak védelme vagy tanúvédelem esetében). A közvetítést minden esetben a bíró engedélyezi. Sőt, az asztalán található számítógépen „tükrözött” streamet saját kezűleg is leállíthatja.

Az OpenCourt a bostoni NPR rádiójának kezdeményézéséből indult ki, a hírújságírásban alkalmazott innovatív megközelítésért támogatást is kapott a Knight Foundationtől. Az OpenCourt adások szervezői ebből biztosítanak ingyenes wi-fit a tárgyaláson jelenlévő újságíróknak és lehetőségek szerint fenntartanak egy külön sort a jobb oldalon a bloggereknek is.


Megosztás