Hírek

Nyílt internet és hálózatsemlegesség Európában

Elfogadta tegnap az Európai Parlament azt az indítványt, amely az internet és a hálózatsemlegesség kérdését tárgyalja az EU-ban. Ez a lépés politikai elkötelezettséget jelent a szabad és nyílt internet mellett. A La Quadrature du Net internetes szabadságjogokért kampányoló csoport üdvözölte az EP döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez egyben üzenet az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete (BEREC) számára is. A testületnek hamarosan közzé kell tennie egy jelentést az internetsemlegességről az Európai Unióban.

[Az Európai Parlament] kéri a Bizottságot, hogy biztosítsa az uniós távközlési szabályozási keret következetes alkalmazását és végrehajtását, és a BEREC vizsgálati eredményeinek közzétételétől számított hat hónapon belül mérje fel, hogy szükség van-e további szabályozási intézkedésekre a véleménynyilvánítás szabadsága, az információkhoz való hozzáférés szabadsága, a fogyasztók szabad választása és a médiapluralizmus biztosítása, a tényleges verseny és az innováció elérése és a polgárok, a vállalkozások és a közigazgatás általi internethasználat nyújtotta széles körű előnyök előmozdítása érdekében, és hangsúlyozza, hogy a hálózatsemlegesség területét érintő valamennyi európai szabályozási javaslatot hatásvizsgálatnak kell alávetni;

Korábban a francia La Quadrature du Net és a holland Bits of Freedom elindított egy honlapot Respect My Net címmel, ahol a felhasználók jelenthetik, ha szolgáltatójuk nem tartja tiszteletben a hálózatsemlegességet. Magyarországról eddig két feljelentés érkezett.

Forrás: LQDN és EP

Megosztás