Cikkek

A BRFK SZBEO visszaszolgáltatta az atlatszo.hu-tól lefoglalt adathordozót

Újabb tanúkihallgatáson jártunk ma a BRFK SZBEO Extrémizmus Elleni Alosztályán a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hírünk miatt. A kihallgatáson kiderült, hogy a rendőrség  már két hónapja be tudott azonosítani valakit, aki azt vallotta hogy mi is tőle értesültünk az ügyről. A mi álláspontunk változatlan volt: információforrást nem fedünk fel. Ha a forrás maga elmondja a rendőrségnek, hogy ő adott nekünk információt, az az ő döntése, mi attól még bizalmasan kezeljük minden hozzánk forduló személy adatait. Abból mindenesetre, hogy némi hagyományos nyomozómunkával a rendőrség hozzá tudott jutni az általa kért információnak, világosan látszik, hogy nem volt olyan „különösen indokolt” ez az eset, ami a jelen ügyben elkerülhetetlenné tette volna az információforrás felfedésére való kötelezést és szerkesztőségi iratok lefoglalását.

A tanúmeghallgatás után visszakaptuk a nyáron lefoglalt merevlemezt, de első blikkre is amatőr módon babrált az USB portjával az informatikai szakértő. Ezt észrevételeztük, és fenntartjuk magunknak a jogot, hogy az eszköz működésképtelensége esetén kártérítést kérjünk.

Az ügyészség immár három hónapja nem bírálja el az információforrás felfedésére kötelezéssel szemben benyújtott panaszunkat. Továbbra is nagy érdeklődéssel várjuk az ügyészségi döntést arról, létezik-e újságírói forrásvédelem ma Magyarországon.

Állítólagos informátorunk tanúvallomását letöltheti itt.

A mai tanúkihallgatásról készített jegyzőkönyvet letöltheti itt.

A winchester lefoglalásának megszüntetéséről szóló határozatot letöltheti itt.

A winchester átvételéről készült jegyzőkönyvet letöltheti itt.

 

 

 

Megosztás