Hírek

Magyarország 28. a nyitott tudás indexen

Tegnapelőtt Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) alelnök képviselője nyitotta meg a varsói Open Government Data Campet. A konferencia a világ legnagyobb, kormányzati adatnyilvánosságot promotáló eseménye. A szervező Open Knowledge Foundation (OKFN – Nyitott Tudás Alapítvány) 2004 óta foglalkozik a nyitott tudás promóciójával. Az alapítvány szerint a nyitott tudás része „bármilyen adat vagy tartalom — a szonettektől a statisztikákig, a génektől a földrajzi adatokig –, amelyet szabadon lehet használni, újrahasznosítani és terjeszteni”. (A nyitottság fogalma magyarul.)

Az adatok elemzéséből kapott eredmények hasznosak a társadalom számára. Éppen ezért fontos, hogy az államok is megosszák állampolgáraikkal azokat az adatokat, amelyeket ők gyűjtenek és felhasználnak. Az EB-alelnök, Neelie Kroes a találkozót használta fel arra, hogy bejelentse, novemberben az Európai Bizottság elé terjeszti azokat a javaslatait, amelyek a közszférában használt adatok még nyitottabbá tételére és újrahasznosítására buzdítanak. Kroes az EB saját adatfelhasználási gyakorlatának frissítését és 2013-ra egy közös EU-s adatnyilvánossági portál létrehozását ígérte.

Az OKFN közgazdasági ága készített egy 38 országot listázó indexet, amelyen 2009-2010-es adatok alapján rangsorolták az államokat aszerint, hogy milyen jól haladnak az információk, adatok és a tudás felszabadításával. Magyarország a 28. helyen van.

Forrás: OKFN és OPENECON

Megosztás