Hírek

Elkobozták a Tor fejlesztőjének levelezését

Az amerikai kormány titkos bírósági végzésen keresztül koboztatta el a Google-től és egy kisebb internetszolgáltatótól, a Sonic.net-től Jacob Appelbaum, a Tor fejlesztőjének levelezését. Appelbaum önkéntese volt a WikiLeaksnek, ezért került vizsgálat alá.

Appelbaum leveleiből két évre visszamenőleg kiadták mindenkinek a címét, akivel levelet váltott. A Wall Street Journal szerint a Sonic.net keményen küzdött azért, hogy ne kelljen az adatokat kiszolgáltatnia, de erre egy 1986-os szövetségi törvény kötelezi a szolgáltatókat. Az elektronikus kommunikáció védelméről szóló törvény lehetővé teszi a kormánynak, hogy akár bírói felhatalmazás nélkül szerezzen információkat az állampolgárok e-mailezéséről vagy telefonhívásairól.

A TASZ szerint ma Magyarországon a rendőrség, ügyészség és nemzetbiztonsági szolgálatok törvényi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy kommunikációs szokásainkkal kapcsolatos személyes adataink óriási halmazát kontroll nélkül ismerjék meg. A TASZ azt javasolja, hogy aki tudni szeretné, mely személyes adatait kezelik, esetleg továbbítják a hatóságoknak, az használja előre megírt leveleiket, amelyekkel kikérhetők a szolgáltatóktól ezek az információk.

Forrás: WSJ és TASZ

Megosztás