Cikkek

MagyarLeaks: A sokmilliárdos sávolyi spanyol földspekuláció strómanjai

Sávoly önkormányzata tavaly év végén belterületbe vonta a spanyol beruházók által félig elkészített gyorsaságimotoros-versenypálya 196 hektáros területét, majd januártól telekadót vezetett be, amely után közel 200 millió forintnyi adóbevétellel számol – nyilatkozta Bobek József, Sávoly polgármestere az MTI-nek múlt csütörtökön. „A telekadó bevezetésnek hozadéka lesz, hogy kiderül, kik a tulajdonosai a Balatonring megépítésének hírére spekulációs céllal felvásárolt területeknek” – mondta Bobek József.

Ezúttal tekintsünk el attól, hogy Bobeknek pontosan tudnia kell, hogy kikről van szó, hiszen nem feltételezzük, hogy korábban ismeretlen embereknek asszisztált volna. Hogy kik spekuláltak termőfölddel, megtudható a földhivatalból is, az új elektronikus adatszolgáltatás, a takarnet24 a www.foldhivatal.hu címen már az internetről, ügyfélkapu regisztrációval is hozzáférhető, csak le kell kérni a tulajdoni lapokat.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumokból azonban enélkül is kiderül, hogy a szóban forgó földterületek egy jelentős részét 2007-2008-ban egy bizonyos Kiss Béla és ifj. Kiss Béla szerezte meg. Kiss Béla – a tulajdoni lapok és a cégtörténet tanúsága szerint – azonos azzal a kaposvári illetőségű Kiss Bélával, aki 2009-ig az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője volt. Az Evern Invest Hungary tulajdonosa a kétes hírű spanyol ingatlancézár Vicente Cotino, a Sávoly mellé tervezett Balatonring kivitelezőjeként elhíresült Sedesa csoport elnöke. Meglepődnénk, ha a két Kiss nem a spanyol ingatlanfejlesztő strómanjaként vette volna meg a földeket.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumokat jogi és adatvédelmi megfontolásokból nem közöljük. Okulva a minapi rendőrségi akcióból, a dokumentumokat nem a kiadó székhelyén, sőt még csak nem is a Magyar Köztársaság területén tároljuk. A forrásunkat ezúttal sem fogjuk felfedni.

>>> Az atlatszo.hu birtokába került nyilvántartás részlete (JPG)

>>> Sávoly külterület, 090/15 helyrajzi szám földhivatali tulajdoni lap (JPG)

>>> Az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. cégtörténete (PDF)

>>> Háttérsztori: A Grupo Milton spanyol módszere (Élet és Irodalom, 2010. december 17.)

Megosztás