médiaszereplés

Álcivil támogatások, EU-s pénzek és amerikai választási kampány a Hetes Stúdióban Zubor Zalánnal

Jogi kiskapunk keresztül kapnak állami pénzeket olyan civilnek mondott szervezetek, amelyek a közelgő önkormányzati választási kampányban a Fidesz jelöltjeit segíthetik – többek között erről is beszélgetett kollégánk, Zubor Zalán a Klubrádió Hetes Stúdió című műsorában Kovács Zoltánnal, az Élet és Irodalom főszerkesztőjével, valamint Dési Jánossal és Bolgár Györggyel, a rádió munkatársaival.

A műsorban szó esett a Fidesz-közeli szervezetek állami támogatásairól, az európai uniós pénzekről, az akkumulátorgyárakról és az amerikai választási kampányról is.

Januárban részletesen bemutattuk a Városi Civil Alap támogatásait: a norvég civil alap pótlására létrehozott alapból százmilliókat kaptak olyan szervezetek is, amelyek vállaltan a helyi Fidesz-alapszervezetek és/vagy választási jelöltek partnerei. Ennek érdekében a Miniszterelnökség és az alapot osztó Bethlen Alapkezelő jogi kiskapuval kerüli meg azokat a törvényeket, amelyek elvileg tiltják a választási kampányokban résztvevő egyesületek közpénzhez juttatását.

Ezzel párhuzamosan az önkormányzati választásokra készülő ellenzéket belső viták sújtják, Budapesten egyelőre a közös indulás módjáról, a jelöltek személyéről sincs még egyezség. Ahogy a műsorban is elhangzott, az utolsó pillanatban módosított választási törvény nehezebb helyzetbe hozza az ellenzéket Budapesten, mivel az országgyűlési választásokhoz hasonlóan közös lista felállítására kényszeríti a pártokat ahhoz, hogy többséget tudjanak szerezni a fővárosi közgyűlésben.

Szóba kerültek az adásban a Magyarország számára felfüggesztett és részben újraindított uniós támogatások, valamint a magyar kormány zsarolásai is a közös EU-s programok kapcsán. Emellett előkerült az is, hogy a kínai akkugyárak és más keleti befektetések Magyarországra csábítása hogyan függhet össze az uniós pénzekkel kapcsolatos vitákkal.

 

A résztvevők beszélgettek a közelgő amerikai elnökválasztásról is, ahol a kampányban Zubor Zalán elmondása szerint szintén szerepet kaphatnak magyar állami pénzek. A közpénzből működtetett Danube Institute például több amerikai közszereplőnek – elsősorban az elnökségért másodjára induló Donald Trump szövetségeseinek – fizet, illetve workshopokon terjeszti az amerikai jobboldalon a magyar választásokon már bevált taktikákat. Kollégánk párhuzamot vont például Trump 2020 óta tartó permanens kampánya és a Fidesz 2002-es veresége utáni tevékenysége között.

 

Megosztás