médiaszereplés

Az ötmilliárdos katolikus oktatási negyedről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

Kétmilliárdra tervezték, végül nettó ötmilliárd forintért épülhet katolikus oktatási negyed a Tolna megyei Tamásiban. Hogy ez sok vagy kevés, megítélés kérdése. Az évekkel ezelőtti árak nyilván nem voltak tarthatók, ugyanakkor országszerte számos más állami iskola nem épül meg forráshiány miatt. Erre az egyházi beruházásra viszont nagy valószínűséggel mégis jut közpénz. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában Katus Eszter.

A 7800 fős kisvárosban az egyház 2015 óta fenntartója egy gimnáziumnak, majd óvodát is nyitott, és általános iskolai első osztályt is indított. Ennek ellenére már a létesítmény tervezését is az önkormányzat állta állami támogatásból, majd magát a beruházást is pályázati pénzből szeretnék megvalósítani – írtuk meg a napokban.

De nem csak Tamásiban, hanem országszerte mindenhol épülnek az egyházi fenntartású oktatási intézmények. A beruházások jelentős részénél ráadásul közbeszerzést sem kell kiírnia a különleges jogokkal bíró egyházaknak, így nagyjából annak adják a milliárdos megbízásokat, akiknek akarják. Ezek gyakran ismert kormányközeli cégek.

Emellett azonban az is látszik, hogy a kieső uniós támogatások miatt sokkal kevesebb az építési beruházás, ezért az olyan nagyágyúk, mint Mészáros Lőrinc ZÁÉV-je is lehajol a kisebb megbízásokért. Igaz, ezúttal nem jártak sikerrel, ugyanis egy helyi vállalkozó még náluk is olcsóbban vállalta a munkát.

 

Hogy az oktatási negyed végül megépül-e, idővel kiderül, ugyanis a szerződésben az áll, hogy az egyház egyelőre a forrásra vár. Többek között erről beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának augusztus 16-i adásában kollégánk.

 

Megosztás