médiaszereplés

Az orosz energiafüggőségről beszélgetett Fülöp Orsolya a Nyugati Pályán podcastban

A korábbinál kedvezőbb árú gázszerződést kötött a magyar kormány a Gazprommal, vagy épp ellenkezőleg: Magyarország veszi a legdrágábban a gázt az Unióban? A rezsicsökkentés fenntartása csak kommunikációs fogás a kormány részéről, vagy még mindig alacsony áron jut gázhoz a magyar lakosság? Lehet, hogy az összes állítás egyszerre igaz? A Nyugati pályán podcast műsorvezetője, Bombera Krisztina hasonló kérdésekről beszélgetett a G7 és az Átlátszó újságíróival, Jandó Zoltánnal és Fülöp Orsolyával.

Nincs könnyű dolga annak, aki a magyar kormány hangzatos bejelentései, az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók, a különböző politikai érdekek és a média hatásvadász cikkei alapján próbál eligazodni energetikai kérdésekben. A beszélgetésben kísérletet tettek arra, hogy lehetőség szerint minél objektívebben körüljárják Magyarország energiafüggőségének néhány aspektusát.

Taglalták a podcastban a Gazprommal 2021-ben kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés előnyeit, hátrányait, nehézségeit, valamint más országok gyakorlatát. Szó volt arról, hogy le tudunk-e csatlakozni az orosz gázról, milyen kihívások állnak a magyarországi gázkitermelés előtt és miért probléma, ha kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánítva zajlanak ezek a projektek.

 

Érintették a beszélgetés résztvevői a Paks II. projekt aktuális állását, és azt is, hogy kiváltható-e az oroszok részvétele a projektben vagy a fűtőelem-gyártásban. Említésre került egy „titkos” tanulmány is egy lehetséges nukleáris fűtőelem-gyár magyarországi létesítéséről is, amit egyelőre nem adott ki az Átlátszónak a Miniszterelnökség.

Megosztás