médiaszereplés

Mészáros autócégének extrém sebességéről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. gyakran úgy nyer el közbeszerzéseket, hogy nagyon rövid határidőket vállal, miközben az árajánlatuk nem mindig a legkedvezőbb. Holott a közpénzzel gazdálkodó állami szervektől elvárható lenne, hogy felmérjék a piaci viszonyokat a kiírás előtt, és a lehető legjobb áron béreljék az autókat. Erről beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorában Katus Eszter kollégánk.

15 napos határidő a 180 nappal szemben, a kiírással pontosan megegyező autók megléte – többek között ezekkel tarol Mészáros Lőrincék cége, a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. a különböző autós tendereken. Egy közbeszerzési szakértővel vizsgáltuk meg a cég által elnyert megbízásokat, és érdekes ismétlődésre figyeltünk fel.

Azt tapasztaltuk, hogy a cég gyakran nyer azzal, hogy annyira rövid határidőket vállal, amikkel olyan meghatározó szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius sem tudja felvenni a versenyt. Ennek a legegyszerűbb magyarázat az, hogy a kft.-nek valamilyen oknál fogva pontosan annyi és olyan speciális felszereltségű gépjármű áll a rendelkezésére, mint amit a pályázat előírt. A többi versenyzőnek pedig értelemszerűen be kellene rendelnie ezeket a járműveket, emiatt csak jóval hosszabb határidőt tudnak megajánlani.

Extra rövid határidőkkel veri a nagyágyúkat Mészárosék autós cége a közbeszerzéseken | atlatszo.hu

A Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint a magyar közbeszerzéseknél nincs átláthatóbb az unióban, a korrupciógyanús eljárások emlegetése pedig csak alaptalan politikai hisztériakeltés. Minderről Kovács László azután beszélt, hogy kiderült, néhány cég megbízások százait nyerte el Győrben verseny nélkül. A nagy visszhangot kiváltó eset után most újabb közbeszerzéseket néztünk át, és ismét elgondolkodtató eredményre jutottunk. Ezúttal a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikereit elemeztük egy szakértő segítségével. Azt tapasztaltuk, hogy a cég gyakran nyer azzal, hogy olyan nagyon rövid határidőket vállal, amikkel olyan meghatározó szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius sem tudja felvenni a versenyt.

Mészárosék cége a rövid határidők mellett gyakran olcsó is tudott lenni, igaz, később több esetben is árat emeltek a szerződés teljesítése közben. Előfordult olyan is, hogy a szállítási határidő meghosszabbítását kérték.

Többek között erről beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorának március 20-i adásában Katus Eszter, az Átlátszó újságírója. Emellett elhangzott az is, hogy a rövid határidőnek nem kellene ilyen hangsúlyosnak lennie, ha az adott állami cég időben előzetes piackutatást végezne.

 

Továbbá szóva került, hogy Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint a magyar közbeszerzéseknél nincs átláthatóbb az unióban, a korrupciógyanús eljárások emlegetése pedig szerinte csak alaptalan politikai hisztériakeltés. Ugyanakkor az egyetlen nyertessel megkötött keretmegállapodásokról vagy a súlyszámokkal való „trükközésekről” Kovács nem beszélt.

Megosztás