médiaszereplés

A Turisztikai Ügynökség luxuskiadásairól beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Az augusztus 20-i államalapítási ünnepség költségei után kutatva közadatigénylésben kértük ki a programokat szervező turisztikai csúcsszervtől az 5 millió forintot elérő szerződései listáját, amit bő 3 hónap időhúzás után küldtek el. A dokumentumban több érdekes tételt is találtunk, például egy Manhattan-közeli lakást, 320 ezer forintos podcastokat, és különböző kormányközeli cégeket. A részletekről munkatársunk a Klubrádió kedd reggeli műsorában beszélgetett a műsorvezetővel.

A közpénzeket hírhedten nagyvonalúan költő ügynökség leginkább a kormányközeli üzletemberek szállodaprojektjeinek átláthatatlan támogatásáról híresült el, emellett közismert feladatuk az augusztus 20-i tűzijáték és egyéb programok szervezése. A kiadásaikról azonban nem szívesen számolnak be, most is több hónapunkba telt olyan információkat megszereznünk tőlük, amiknek kint kéne lenniük a honlapjukon.

A tavalyi államalapítási ünnepség ára után kutakodva vettük észre, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) honlapján nincs fent a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listája, holott az Infotörvény értelmében ezt minden közpénzből gazdálkodó szervezetnek közzé kell(ene) tennie.

Augusztus 18-án ezért közadatigénylésben kértük ki a turisztikai csúcsszervtől a 2018 eleje óta 2022. július végéig kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződések listáját, amely tartalmazza a szerződések tárgyát és értékét, a szerződéskötések dátumát, valamint a szerződéses partnerek nevét. Az akkor még érvényben lévő veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva az MTÜ meghosszabbította a válaszadást 45+45 nappal. Végül ennek a 3 hónapnak a letelte után, november végén küldték el a szerződéslistát, amin több érdekes tételt is találtunk.

Amerikai lakásbérlés, 320 ezres podcastok és Századvég-tanulmány a Turisztikai Ügynökség kifizetései között | atlatszo.hu

Az már önmagában nagy eredmény és pozitív dolog, hogy adatigénylésünk nyomán a Turisztikai Ügynökség 3 hónap alatt nagy nehezen összeszedte, hogy mire is költötte a közpénzt 2018 eleje óta. Talán, ha nem kérdezünk rá a szerződéslistájukra, akkor sosem derül ki se az amerikai lakás, se a 320 ezer forintos darabárú podcastsorozat, se a többi kiadás.

Dolgozott például a Turisztikai Ügynökségnek jó néhány kormányközeli cég is: az építőipari tendereken jeleskedő WHB, a Fidesz kedvenc biztonsági cégeként elhíresült Valton, a kormánypárt véleményét szajkózó Századvég, valamint Pintér Sándor belügyminiszter korábbi érdekeltsége, a Civil Biztonsági Zrt., és az állami propagandakampányokat évi tízmilliárdokért gyártó reklámcégek is.

A legkirívóbb tétel az MTÜ-szerződéslistáján egy amerikai lakásbérlés, ami 2018 április elejétől 2020. május végéig bő 20 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. A New York nagyvárosi övezetében fekvő, ottani szemmel is menőnek számító apartmant a dokumentum szerint „az amerikai országspecialista” bérelte az ügynökség, akinek elvileg az volt a feladata, hogy minél több amerikai turistát csalogasson hazánkba. Azt azonban nem tudni, hogy mennyire volt eredményes a munkája. A lakásbérlet pedig már csak azért is érdekes, mert a turisztikai ügynökség havi nagyjából 3 000 dollárt fizetett érte, miközben hirdetési oldalakon ennél jóval olcsóbban, havi 2 200 dolláros áron szerepel.

 

„Olyan, mintha „felalkudták volna” az árát” – mondta erre utalva cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádióban. Főszerkesztő-helyettesünk arról is beszélt a rádió Reggeli Gyors című műsorának március 7-i adásában, hogy a szerződéslistán voltak olyan költések is, amelyek teljesen reálisnak tűnnek: például autó- és irodabérlések, részvétel turisztikai vásáron. Ugyanakkor nehéz kívülről megállapítani, hogy mennyire szükséges egy költés, és arányban van-e az elvégzett munkával, esetleg más elvégezte volna-e a feladatot olcsóbban vagy jobb minőségben. Ami viszont biztosan számít, az az, hogy „van-e közös képed Orbán Viktorral vagy nyilatkoztál-e a HírTV-ben, hogy minden szuper jó”.

Jó példa erre a turisztikai ügynökség kiadásai között a 2020 áprilisában indított podcast-sorozat, ahol minden epizódban az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán beszélget Szujó Zoltánnal valamilyen turisztikai témáról 10-20 percben. A hanganyagok darabját Szujó cége eleinte 260 ezer, majd 320 ezer forintért készítette. Az egykori sportriporter hosszú éveken keresztül a Forma-1 autóversenyek kommentátoraként volt ismert, majd rövid szünet után 2021-ben kormánypárti csatornákon tűnt fel és a miniszterelnökkel is szelfizett.

A tűzijáték 3,2 milliárd, az összes augusztus 20-i program bő 10 milliárd forintba került | atlatszo.hu

Tavaly az augusztus 20-i tűzijátékot az Operatív Törzs elhalasztotta, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihart jelzett előre, majd miután az mégsem következett be, Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét. A látványosságot végül augusztus 27-én tartották meg, de a költségeit erősen titkolták.

Adatigénylésünket követően pedig azt is közzétette honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy a tavaly augusztus 20-i állami programokra nettó 10,3 milliárd forintot költöttek, amiből bből a tűzijáték, valamint a hozzá és egyéb állami rendezvényekhez kapcsolódó szervezési és biztonsági feladatok összesen nettó 3,2 milliárd forintba kerültek.

Megosztás