médiaszereplés

Cikkünk után szigorítást jelentett be a kormány az ukrán határon, mondta el a Millásreggeliben Fülöp Orsolya

Nemrég beszámoltunk arról, hogy ukrán egyetemi meghívólevél birtokában nagyjából bárki, viszonylag egyszerűen be tudott jönni a magyar-ukrán határon, mert a magyar rendőrség a háborús helyzet miatt mindenkit beengedett. Cikkünk megjelenése után a kormány bejelentette az ukrán határon történő belépés feltételeinek szigorítását. A részletekről Fülöp Orsolya beszélt a Radiocafé Millásreggeli című műsorában.

Az intézkedés hátterében az állhat, hogy egyesek valóban kihasználják az ukrajnai háborús helyzetet, és EU-n kívüli állampolgárok bevándorlását az ukrán-magyar határon keresztül szervezett módon segítik. Erre számos bizonyítékot találtunk.

Február 14-én megjelent cikkünkben részletesen írtunk a szervezett illegális migrációnak egy legális köntösbe bújtatott válfajáról. Az embercsempészek által népszerűsített módszer lényege, hogy elintézik a felvételt egy ukrajnai egyetemre, majd az egyetemi papírok birtokában leszervezik az ukrajnai vízumot és a beutazást Ukrajnába. Esetleg egyenesen a magyar határig is, ahol a magyar rendőrség a vonatkozó jogszabályok értelmében minden belépőt beenged(ett eddig) a háborús helyzet miatt. A közvetítők természetesen nem ingyen dolgoznak, a tarifájuk átlagosan 1000 dollár.

Cikkünk írásakor kérdeztük az Országos Rendőrfőkapitányságot és a Belügyminisztériumot is az ukrán határszakaszon érvényes szabályozásról, mert két független forrásból is úgy értesültünk, hogy ez januárban változott. Sajnos akkor nem kaptunk érdemi választ a kérdéseinkre.

„Ukraine to Hungry sure shot” – bezárnák a migrációs kiskaput a magyar-ukrán határon | atlatszo.hu

Ajánlatuk a következő: elintézik a felvételt egy ukrajnai egyetemre, majd az egyetemi papírok birtokában leszervezik az ukrajnai vízumot és a beutazást Ukrajnába. Esetleg egyenesen a magyar határig is, ahol a magyar rendőrség a vonatkozó jogszabályok értelmében minden belépőt beenged(ett eddig) a háborús helyzet miatt.

Cikkünk megjelenése után három nappal, február 17-én viszont Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy február 3-ától valóban új eljárásrend lépett életbe. Ennek értelmében azok a külföldiek, akik a háború kitörése előtt nem Ukrajnában éltek, már csak akkor léphetik át a magyar határt, ha a schengeni övezetbe való belépéshez érvényes okmányokkal rendelkeznek.

Erről a témáról beszélgetett munkatársunk, Fülöp Orsolya a Millásreggeli című rádióműsorban, amely hosszas vándorút után tért vissza nemrégiben a Radiocafé-ra.

 

A trükkös módszerek, az embercsempészek díjszabása és hatósági közreműködők mellett szóba került az is, hogy Magyarországon a nemzetközi migráció témája is áldozatul esett a felfokozott politikai indulatoknak. Így nehéz dolga van annak, aki nem egy kormányárti média, például az Origo vagy a Magyar Nemzet újságírója, mégis szeretne foglalkozni ezzel a kérdéssel. Hiszen ez jelenleg az Európai Unióban is meglehetősen hangsúlyos téma – mondta el az Átlátszó újságírója.

Megosztás