médiaszereplés

A soronként beszkennelt repülős táblázatról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

2022 őszén kikértük a Honvédelmi Minisztériumtól azokat az iratokat, amelyek megmutatják, hogy mekkora összeget kérnek egy-egy kormányzati delegáció utazása után a honvédségi repülőgépek használatáért. Három hónap halogatás után a tárca egy soronként (!) külön oldalra (!) beszkennelt (!) táblázatot küldött december végén. Az egyedi karácsonyi ajándékról Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt.

A képként befotózott pdf az egyik legszokványosabb sajtószívató eszköz, de az oldalanként elforgatva beszkennelt táblázat vagy az olvashatatlanul elmosódottra fénymásolt-blőrözött dokumentum is közismert újságírólassító stratégia. Most megismerkedhettünk egy újabb aljas ravasz technikával, amivel hátráltatni lehet a kíváncsiskodó sajtó munkáját.

2022 szeptemberében pedig birtokunkba került egy szerződés, mely szerint a miniszterelnökségi delegációk szállításának módjáról a Miniszterelnökség (ME) 2021-ben állapodott meg a Honvédelmi Minisztériummal (HM). A megállapodás  szerint a HM minden egyes megrendelt és megvalósult út után küld a ME-nek egy részletes költségösszesítőt, amely tartalmazza a felmerült költségeket, például üzemanyag, légtérhasználati díj, repülőtéri kiszolágálási díjak, fedélzeti ellátás, személyzet napidíja stb.

Itt a szerződés, melynek keretében Orbán Viktor különjáratnak használhatja a katonai repülőgépeket | atlatszo.hu

Az Átlátszóhoz eljutott egy keretmegállapodás, amelyet a Miniszterelnökség (ME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) kötött 2021 július elején, alig másfél hónappal az Orbán család római útja előtt. A szerződés nem konkrét utakra vonatkozik, hanem azt rögzíti, hogy miként zajlik egy honvédségi repülővel való utazás megrendelése és kifizetése a Miniszterelnökség részéről egy miniszterelnökségi hivatalos delegáció esetén.

A megállapodásba foglalt információk alapján ősszel adatigényléseket adtunk be a honvédelmi tárcának, a Külügyminisztériumnak, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak és a Miniszterelnökségnek is. Mindenhonnan ezeket a repülési költségeket összesítő iratokat kértük ki 2021 elejétől az adatigénylés napjáig. A HM-től, értelemszerűen, az Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin hivatalának kiadott összes költségpapírt kértük, az egyes hivataloktól pedig természetesen csak azt, amit ők kaptak a HM-től.

Minden adatgazda 45, majd újabb 45 nappal meghosszabbította a válaszadást az orosz-ukrán háború miatt elrendelt háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, így végül 2022. december 20-án érkeztek meg a válaszok. A Külügyminisztérium, a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség is azt közölte ekkor, hogy egyeztettek a Honvédelmi Minisztériummal és az majd kiadja a rájuk vonatkozó adatokat is egyben.

Soronként külön oldalra szkennelt táblázatot küldött a Honvédelmi Minisztérium Orbán Viktorék repülőútjairól | atlatszo.hu

Az Átlátszóhoz eljutott egy keretmegállapodás, amelyet a Miniszterelnökség (ME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) kötött 2021 július elején, alig másfél hónappal az Orbán család római útja előtt. A szerződés nem konkrét utakra vonatkozik, hanem azt rögzíti, hogy miként zajlik egy honvédségi repülővel való utazás megrendelése és kifizetése a Miniszterelnökség részéről egy miniszterelnökségi hivatalos delegáció esetén.

A HM pedig egy linket küldött, és azt írta, hogy ott megtekinthetők az általunk kért adatok. A link a hírhedt Kormányzati Integrált Közérdekű Adatközlési Portálra (KIKAP) vitt, ahol egy 8 karakteres robotszűrő kód (captcha) után megjelent a honvédelmi tárca nekünk szánt küldeménye. Ez, az általunk kért költségösszesítő iratok helyett pedig egy soronként (!) külön oldalra (!) beszkennelt (!) táblázat, méghozzá oldalanként vízjelezve, TIF-formátumban, egyenként 7,5 megabájtos méretben.

 

Vonatkozó cikkeink szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 13-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk az adásban elmondta, hogy a HM által küldött link ráadásul csak 1-2 hétig élt, ma már nem érhetők el rajta a dokumentumok, tehát ha nem szánt volna időt karácsonykor a letöltögetésükre, akkor nem lennének meg. Erdélyi arról is beszélt, hogy tulajdonképpen megtisztelő, hogy ennyi időt szántak a munkája hátráltatására a honvédelmi tárcánál, és bár valóban nem egyszerű így az adatok feldolgozása, igyekszik minél hamarabb végezni vele.

Megosztás