médiaszereplés

Az európai átláthatóságot fenyegető veszélyről beszélt Sarkadi Nagy Márton a Klubrádióban

Az Európai Bíróság döntése nyomán veszélybe került a cégek tényleges tulajdonosairól szóló információk hozzáférhetősége, pedig az Átlátszón például ennek köszönhetően tudtuk azonosítani a Szijjártó Pétert jachtoztató üzletembert. Az európai átláthatóságot veszélyeztető fejleményről Sarkadi Nagy Mártont kérdezték a Klubrádió adásában.

A tavalyi év végén döntött úgy az Európai Bíróság, hogy az európai uniós tagországok mégsem kötelesek a cégek tényleges tulajdonosaira vonatkozó információkat nyilvánosan közzétenni.

A döntés súlyos visszalépést jelent az európai átláthatóság és az európai újságírók számára. Hogy csak egy példát hozzunk, az Átlátszó korábban a tényleges tulajdonosok máltai adatbázisának köszönhetően tudta kideríteni, hogy kié az a jacht, amelyen Szijjártó Pétert is lefotózták ejtőzés közben.

Az adatbázisban elérhető információk segítségével tudtunk eljutni Szíjj Lászlóig, aki kormányzati megbízásoknak köszönhetően gazdagodott meg az építőiparból. Az Európai Bíróság döntése óta ezek az információk már nem elérhetőek mindenki számára az interneten.

Már nem elérhető az interneten, hogy ki a valódi tulajdonosa ennek a luxusjachtnak | atlatszo.hu

A szerkesztőség akkor már évek óta nyomozott a magyar kormányzati elit által használt luxusjahctok és -repülők után. „Az újságíróink három olyan jachtot is azonosítottak, amiket kormányzati politikusok, hivatalnokok, vagy kormányközeli üzletemberek használtak. De egyiknek sem tudtuk kideríteni a tulajdonosát. Egészen addig, amíg Málta meg nem nyitotta a tényleges tulajdonosok adatbázisát” – mondta Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője.

A döntés ellen felszólalt a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű nemzetközi újságírói hálózat, amelynek az Átlátszó is tagszervezete.

Az európai átláthatóságot veszélyeztető fejleményről a témával foglalkozó cikkünk szerzője, Sarkadi Nagy Márton beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Megosztás