médiaszereplés

Szijjártó Péter alapítványi „munkájáról” beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjaként havi bruttó 1,5 millió forintos díjazásban részesül. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mennyit dolgozik ezért a pénzért, de az alapítvány azt közölte a megkeresésünkre, hogy nem vezetnek erről nyilvántartást. A részletekről Erdélyi Katalin beszélt a Klubrádió szerda reggeli műsorában.

A kormány 2020 májusában hozta létre a Széchenyi István Egyetemért Alapítványt (SZIEA), amelynek odaajándékozta a győri egyetemet annak minden ingatlanával együtt. Az alapítvány kuratóriumának tagja Szijjártó Péter külügyminiszter, Dézsi Csaba András győri polgármester, a felügyelőbizottságot pedig Tarlós István ex-főpolgármester vezeti.

Szijjártó Péter 2020 óta díjazás nélkül látta el a kuratóriumi tisztséget, idén augusztus elején leadott vagyonnyilatkozata szerint azonban 2022. június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért. Kuratóriumi tagtársa, Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a pontos összeg havi bruttó 1,5 millió forint.

Októberben a 24.hu adatigénylésére a győri egyetemet fenntartó alapítvány azt közölte, hogy 2020 szeptemberétől 2022. augusztus végéig összesen 126 millió forintot utaltak a kurátoroknak és 72 millió forintot a felügyelőbizottság tagjainak valamint a vagyonellenőrnek, azaz két év alatt összesen 198 millió forint ment el a fizetésekre.

Szerettük volna megtudni, hogy a roppant elfoglalt, folyton utazgató külügyminiszter mennyit dolgozik a kuratórium tagjaként, ám közadatigénylésünkre a SZIEA azt válaszolta, hogy nem vezetnek erről nyilvántartást. Csupán annyit közöltek, hogy „a Kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta ülést tart”, vagyis Szijjártó és Dézsi legalább kéthavonta biztosan dolgozik a havi bruttó 1,5 milliós fizetségért cserében.

Nem tudni, hogy Szijjártó Péter havi 1,5 millióért mennyit dolgozik a győri egyetemet fenntartó alapítványban | atlatszo.hu

Mindössze annyi konkrétumot közöltek, hogy „a Kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta ülést tart, melyen az Alapítvány Alapító Okiratban rögzített céljait és tevékenységét szem előtt tartva hozza meg határozatait”. Tehát kéthavonta egyszer elvileg biztosan dolgozik Szijjártó Péter, Dézsi Csaba András és a többi kuratóriumi tag a havidíjért cserében.

Az ügy részleteiről cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin beszélgetett Para-Kovács Imre műsorvezetővel a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 23-i adásában. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy a győri egyetemet működtető alapítványt és társait 2020-ban alapította a kormány, és rengeteg állami vagyont ajándékozott nekik, ami azóta – Kósa Lajos emlékezetes szavait idézve – „elvesztette közpénz jellegét”.

 

Az adásban az is elhangzott, hogy Szijjártóhoz hasonlóan Varga Judit igazságügyi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Lázár János építési miniszter és más fideszesek is tisztséget kaptak egy-egy ilyen alapítványban, ami remek bevételi forrás lesz nekik akkor is, ha esetleg később elvesztik politikai pozíciójukat.

Megosztás