sajtószabadság

A sajtószabadság határairól beszélgetett a MÚOSZ fórumán Sepsi Tibor jogi szakértőnk

Sepsi Tibor, az Átlátszó jogi szakértője volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) egyik meghívott vendége azon a fórumon, ahol a közérdekű információkhoz való hozzáférésről, az adatperekről, a közös kiállásról és a Médiatanács vitatható döntéseiről volt szó. 

A sajtószabadság határai – mi történik a magyar médiában? címmel indított programsorozatot a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ). A havonta megrendezésre kerülő sajtófórumokon a magyar sajtóban fellelhető anomáliákról, valamint az elmúlt hónapban megjelent, vitatható tartalmakról beszélgetnek majd a meghívottak.

Az első fórumot október 12-én tartották, amelyen Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója, György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, Rosta Márton, a MÚOSZ jogásza és Sepsi Tibor, az Átlátszó jogi szakértője vett részt. A moderátor Rózsa Péter volt.

A két- és félórás beszélgetés során többek között szóba került, hogy a kormány titkosításokkal zárja el a közérdekű információkat, így az újságíróknak két lehetőségük maradt: a perek és a nyomozás. Téma volt továbbá, hogy a sajtó munkáját a parlament elnöke továbbra is durván korlátozza (ld.: az épületen belül tiltja az újságírók szabad mozgását, egyes szerkesztőségek munkatársait pedig be sem engedik a kormányinfóra stb.). Mit tehet ilyen esetben a többi médium? Szolidaritást vállalva ők is kimaradnak, vagy megy minden ugyanígy tovább? Végül arról is szót ejtettek, hogy a Médiatanács a médiatörvényt és olykor saját szabályzatát is megsérti, ha el akar hallgattatni egy rádiót. Mit ér a megnyert per, ha a testület a bírói döntést sem hajtja végre?

A fórumról készült videófelvétel itt visszanézhető:

Megosztás