médiaszereplés

Orbán Viktorék bécsi luxusútjáról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Július végén a miniszterelnök és mintegy 40 főből álló kísérete kiutazott Bécsbe, ahol a kormányfő az osztrák kancellárral tárgyalt. Bár a hivatalos program rövid volt és korán véget ért, a népes magyar delegáció mégsem utazott haza a végén, hanem az egyik legdrágább bécsi luxushotelben töltötték az éjszakát. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk beszélt a Reggeli Gyors című műsor keddi adásában.

A kormány honlapján és az MTI-ben elérhető hivatalos beszámoló szerint Orbán Viktor és Karl Nehammer osztrák kancellár az orosz-ukrán háborúról, a béke fontosságáról, és a Magyarország déli határain jelentkező illegális migrációról tárgyaltak 2022. július 28-án. Ez eddig semmi különös, csak egy szokásos és unalmasnak tűnő hivatalos program, ahol két ország kormányfője találkozik és beszélget. Ám voltak olyan pikáns részletei az útnak, amiket sem a kormányzati portál, sem az állami hírügynökség nem közölt. Szerencsére viszont az Azonnali beszámolt egy bécsi diplomáciai forrása alapján a küldöttség nagy létszámáról és a luxusszállodában töltött éjszakáról.

Az a hivatalos fotókon is látszott, hogy Orbán Viktorral ment Bécsbe Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár, és Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is. Az Azonnali információi szerint rajtuk kívül 25 fős stáb kísérte a miniszterelnököt, plusz Szijjártó is vitt körülbelül 10 főt, így a delegáció létszáma összesen 40 fő körül volt.

Az Azonnali szerint a találkozó meglehetősen rövid volt: Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy félórás plenáris megbeszélés, végül egy egyórás ebéd. Vagyis összesen 2 óra, szünetekkel együtt max. 3 óra lehetett a hivatalos program, hamar véget ért, és Bécs nincs is messze Budapesttől, ennek ellenére Orbánék nem jöttek haza rögtön, hanem a delegáció Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Bristolban töltötte az éjszakát. Itt egy éjszakára a legolcsóbb kétágyas szoba kb. 150 ezer forint, a legolcsóbb lakosztály kb. 400 forint, az elnöki lakosztály pedig kb. 2,5 millió forintba kerül.

Az Azonnali cikke után Kálmán Olga extévés, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez, akitől megkérdezte, hogy mennyibe került az adófizetőknek Orbán Viktor „bécsi rongyrázása”, és hajlandóak-e nyilvánosságra hozni az út számláit. Szijjártó helyett Menczer Tamás államtitkár reagált, ám a konkrét kérdésekre nem válaszolt, csak azt ecsetelte, hogy mennyire fontos partnerünk Ausztria.

Orbán Viktor és kísérete Bécs egyik legdrágább hotelében szállt meg, de a költségeket nem árulják el | atlatszo.hu

Az Azonnali szerint a találkozó meglehetősen rövid volt: Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy félórás plenáris megbeszélés, végül egy egyórás ebéd. Vagyis összesen 2 óra, szünetekkel együtt max.

Az ügyről szóló cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának augusztus 23-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy ilyen nagy delegációval manapság már csak kelet-ázsiai országokban szokás utazni erőfitogtatási céllal, de nyugaton inkább visszatetszést szül ez a nagyzoló viselkedés. Arra pedig semmilyen logikus magyarázat nincs, hogy miért aludt kint az osztrák fővárosban a népes magyar delegáció, hiszen a hivatalos programok egy munkaebéddel befejeződtek – estig bőven hazaért volna Budapestre a küldöttség, mert Bécs csupán néhány óra autóút.

 

A beszélgetésben arról is szó volt, hogy sajnálatos módon a politikusok luxusutazásairól beszámoló újságok általában pórul járnak. 2014-ben a Lázár János luxushotelezéséről szóló cikkek miatt az Origot elfideszesítették, 2016-ban a Rogán Antal helikopterútját lebuktató Népszabadságot bezárták, 2018-ban pedig a honvédség titokban vett luxusrepülőjét megtaláló Zoom hírportált csukták be.

Most, néhány nappal a bécsi útról szóló cikk után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali tulajdonosa is bejelentette a lap megszüntetését. A Válasz Online pedig megírta, hogy kirúgtak egy vezető beosztású diplomatát a bécsi magyar nagykövetségről, amiért az út részletei nyilvánosságra kerültek.

Megosztás