médiaszereplés

A kormánytagok vagyonáról beszélt Zubor Zalán az ATV Heti Napló című műsorában

Az ATV Heti Napló című műsora a kormánytagok fizetéséről illetve vagyonáról készített riportot, amelyhez az Átlátszó anyagait is felhasználták. A műsorban egyik kollégánk, Zubor Zalán nyilatkozott a miniszterek ismert javairól.

Az országgyűlési képviselők és a kormánytagok az elmúlt hónapokban tették közzé vagyonnyilatkozataikat, amelyek azonban sokszor nem adnak hiteles képet a politikusok valós gazdagságáról.

Az ATV hírháttér műsora, a Heti Napló augusztus 14-i adása foglalkozott a kormánytagok vagyonával, valamint a miniszterelnök, a miniszterek és államtitkárok hatalmas fizetésemelésével. A riportban megszólaltatták Martin József Pétert, a Transparency International Magyarország ügyvezetőjét, és Zubor Zalánt, az Átlátszó újságíróját is.

Kollégánk a műsorban elmondta, hogy ez a kormány a rendszerváltás óta a leggazdagabb magyar kormány lehet, mivel a most kinevezett miniszterek közül többen már kormányra kerülésük előtt milliárdosok voltak.

Közülük a legvagyonosabb az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki jelenleg nagyobb vagyonnal rendelkezhet, mint a többi kormánytag együttvéve – a miniszter vagyonáról és céges érdekeltségeiről itt írtunk.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tavaly becslések szerint 1,8 milliárd forint osztalékot vehetett fel céges részesedései után. Ezek közül az egyik legértékesebb az Aero Vodochody repülőgyár, amelynek megvásárlásához Szalay-Bobrovniczky még minisztersége előtt 55 milliárd forint állami hitelt kapott, majd hamarosan a Honvédelmi Minisztérium tőlük rendelt repülőket.

A miniszter másik érdekes vállalata a Magyar Vagon-Transmashholding cégcsoport, annak orosz kötődése miatt. A vállalat szintén állami pénzből üzletelt: korábban a magyar és orosz állami eximbankok együtt 1,3 milliárd eurós hitelt biztosítottak számára. Szalay-Bobrovniczky egy darabig az orosz-ukrán háború ellenére sem akart megválni az orosz hátterű cégtől, csak Ukrajna február végi lerohanása után hónapokkal, július végén jelentette be, hogy eladja a részesedését, mégpedig Hernádi Zsoltnak.

Eltitkolt vagyonok

Az Átlátszó többször is beszámolt a képviselők bevallott és eltitkolt vagyonáról. Márciusban írtunk például arról, hogy Bencsik János fideszes képviselő a megvásárolt ingatlanokat sokszor családtagjai nevére íratta, így azok nem jelennek meg a vagyonnyilatkozatában. Ilyen például a politikus bejelentett családi borgazdaságának egy ingatlana Bajon, amelyet Bencsik János eredetileg a saját nevére vásárolt, de szinte azonnal, egy hónap múlva ajándékozással átadta a feleségének, így ez a tulajdon sem a 2017-es, sem az újraválasztás utáni, 2018. májusi bevallásban nem szerepel.

Tulajdoni lapok árulkodnak a fideszes képviselő családi vagyonának gyarapodásáról | atlatszo.hu

Az ígéretek szerint milliárdos fejlesztés elé néz a vértesszőlősi előember-telep, aminek ugyan mindenki örül, néhány részlet azonban egyelőre homályos. A lakosság érintett része például nem szeretné, ha rendezvényterem és parkoló épülne a házaik szomszédságában, de a képviselő-testület szerint enélkül egyáltalán nem lehetne fejlesztés. A tervek között felbukkan egy vinotéka is, amiről korábban nem esett szó.

A jövőben a politikusi vagyonokat még nehezebb lesz nyomon követni, hiszen egy júliusban elfogadott törvénymódosítás alapján a politikusoknak már nem kell nyilvánosságra hozniuk az ingatlanjaikat, autóikat és más ingó vagyonukat, sőt a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk. Az új rendszerben csak azt tudhatjuk meg, mekkora nagyságrendű jövedelmük van, és milyen gazdasági társaságokban vannak érdekeltségeik.

Megosztás