médiaszereplés

A Pilisben épülő parkolókról és borzpörköltről beszélt Katus Eszter a Klubrádióban

Összesen 438 parkolóhelyet (személyautóknak és buszoknak egyaránt) építenének ki a „Parkolj és Túrázz” – parkolópontok kialakítása a Dunakanyarban című pályázati projekt részeként, részben Natura 2000-es területen. A hatásbecslési dokumentációk azonban több kérdést is felvetnek. Erről beszélt Katus Eszter a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 6-i adásában.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdei parkoló pontok (autós pihenők) fejlesztésére írt ki közbeszerzési eljárást május közepén. A projekt keretében népszerű kirándulóhelyek, turisztikai attrakciók környezetében alakítanak ki parkolási lehetőségeket, amelyek eddig is kijelölt parkolópontként funkcionáltak, vagy csupán a „szokásjog” alapján rendszeresen parkoltak ott autók.

A parkolóhelyek kialakítása előtt természeti állapotfelmérést végeztek, három helyszínhez csatoltak Natura 2000 hatásbecslési dokumentációkat. A Szentendréhez tartozó Dömör-kapui parkolóhoz, a visegrádi Mogyoró-hegyi buszparkolóhoz és a mellette lévő Mogyoró-hegyi sípálya parkolóhoz.

Közel félezer parkolóhelyet alakítanak ki a Pilisben, részben Natura 2000-es területen | atlatszo.hu

Összesen 438 parkolóhelyet (személyautóknak és buszoknak egyaránt) építenének ki a „Parkolj és Túrázz” – parkolópontok kialakítása a Dunakanyarban című pályázati projekt részeként, részben Natura 2000-es területen. A hatásbecslési dokumentációból nem derül ki, vágnak-e ki fákat a beruházás során, kérdéseinkre pedig nem válaszoltak az illetékesek.

A szövegek szerint a beruházás megvalósítását követően nem várhatóak jelentős negatív változások a természeti állapotban, arról azonban egymásnak ellenmondó állításokat találunk, hogy vágnak-e ki fákat a beruházás során vagy sem. Ugyanakkor arra kitérnek, hogy ha a borzot „megfosztják gereznájától, kiváló pörkölt készül húsából szüret idején”.

A részletekről Katus Eszter, a cikk egyik szerzője beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 6-i adásában. A beszélgetés itt visszahallgatható:

Megosztás