PODCAST

Az orosz-ukrán háború cseh és szlovák politikai visszhangjáról beszélt Bőtös Botond az Új Egyenlőség podcastjában

Hogyan reagált az orosz-ukrán háborúra a cseh és a szlovák politika? Mit tesznek a menekültekért és hogyan lépnek fel az orosz dezinformáció ellen? Ezekről a témákról beszélgetett Bőtös Botond újságíróval, az Átlátszó prágai tudósítójával Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője.

Az Új Egyenlőség ekként definálja magát: “igényes tartalmú, ugyanakkor populáris társadalomelméleti magazinként leíró portál, amely a gazdasági demokrácia alapértékeit – egyenlőség, szabadság, igazságosság és szolidaritás – képviseli. Célközönségünk a politizáló közvélemény egésze. Ezenfelül kívánatosnak tartjuk e kör tudatos tágítását jelenleg nem tárgyalt kérdések tematizálásával és életben tartásával.”

A portál szerkesztője, Bíró-Nagy András a február 24-én indult orosz-ukrán háború cseh és szlovák politikai hatásairól beszélgetett Bőtös Botonddal, az Átlátszó Prágában élő tudósítójával.

A bő 40 perces beszélgetésben elhangzott, hogy Csehországban nemzeti egység alakult ki az orosz invázió elítélésében: a lakosság nyomására még a korábban oroszbarát politikusok is Ukrajnát támogató nyilatkozatot tettek. Szlovákiában a társadalom többsége és a kormányzó politikai pártok szintén elítélik Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, valamint hangsúlyozzák Szlovákia európai uniós és NATO-tagságát.

Mindkét országban kisebbségben van a magyar kormány által képviselt hozzállás az orosz-ukrán háborúhoz, ezért Bőtös Botond szerint Orbán Viktor és a visegrádi négyek további három vezetője politikai és kulturális szempontból sincs már egy „légtérben”.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás