médiaszereplés

Szivárogtatás az éterben: a TudoLeaks-ről beszélt Lőrincz Viktor a Klubrádióban

A modellváltás nyomán alapítványokhoz kerülő egyetemek miatt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) és az Átlátszó közös kiszivárogtató platformot indított, ahol az állami támogatások útját követnénk nyomon nemcsak az egyetemeken, hanem a kutatási hálózatban is. Erről a TudoLeaks-projektről Lőrincz Viktor Olivér, az ADF alelnöke a rádió Esti Gyors című műsorában beszélt a hallgatóknak.

Társadalmi célú hirdetés

Már csak öt állami egyetem maradt az országban. A modellváltás során létrejövő „magánegyetemek” továbbra is költségvetési forrásból fognak működni, de sokkal átláthatatlanabb módon. Az adófizetők pénzével a magánalapítvány már azt csinál, amit csak akar. A szemünk előtt valósul meg az a klasszikus történet, amikor a közpénz elveszíti közpénz jellegét. Azt viszont már csak az egyetemi oktatók és a kutatók látják majd, ha beindul a pénzszivattyú, és elkezdenek haveri cégek zsebébe vándorolni az összegek.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) és az Átlátszó ezért közös kiszivárogtató platformot indított, ez a TudoLeaks.

Így használd a TudoLeaks kiszivárogtató platformot – biztonságos, titkosított csatornán a TOR postafiókunkba küldhetsz üzenetet és fájlokat. Itt a nevedet és az elérhetőségedet sem muszáj megadni. Ha csak papíron áll rendelkezésre a dokumentum, amit el szeretnél nekünk küldeni, szkenneld be és konvertáld valamilyen digitális dokumentumformátumba (például: pdf-be). Távolítsd el a fájlokból a metaadatokat! A fájlok továbbításához NE használd a munkahelyi számítógépedet, laptopodat.  Töltsd le az anonimitást biztosító Tor böngészőt innen. Nyisd meg a TudoLeaks oldalát a Tor böngészőben:
http://wlntei3gqi3xn25na2l54mmkxxj5dastaphaxkb2ednfim3wflwv3xad.onionKattints a Szivárogtatok-gombra, és utána válaszd a TudoLeaks-postafiókot. Írd be az üzenetedet, és csatold hozzá a fájlokat. Fejezd be a küldést (Submit), és jegyezd fel a kapott kódot – ezzel később is kapcsolatba tudsz velünk lépni.

A projektről Lőrincz Viktor Olivérrel, az ADF alelnökével és Gárdos Judit elnökségi taggal beszélgettünk, a hétfőn megjelent hosszú interjú itt olvasható. Lőrinc Viktor Olivér a kiszivárogtató platformról, annak szükségességéről, és általánosságban az egyetemi modellváltásról a Klubrádió Esti Gyors című műsorának keddi adásában is részletesen beszélt. A felvétel itt visszahallgatható:

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás