médiaszereplés

Jogi igazgatónk az RTL Klubnak nyilatkozott a tervezett drónszigorításról

A kormány január elsejétől jelentősen szigorításokat tervez a drónok használatával kapcsolatban: ha a javaslatot megszavazzák, akkor magánlaksértés lehet más ingatlanáról az engedélye nélkül drónvideót készíteni. Tóth Balázs, az Átlátszó jogi igazgatója az RTL Klub Híradójának ezzel kapcsolatos riportjában elmondta, hogy a sajtónak joga van beszámolni arról, hogy a közpénzből gazdagodó személyek milyen ingatlant vesznek.

Támogatási kampány

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) november 11-én közölte, hogy törvényjavaslatuk szerint 2021. január 1-jétől jelentősen szigorodni fognak a drónozás szabályai. A tárca javaslata szerint a 120 grammnál nehezebb pilóta nélküli légijárműveket regisztráltatni kell a légiközlekedési hatóságnál, csak a nyilvántartásba vett drónok használhatják majd a légteret, de ezek is csak egy állami applikációval.

A legjelentősebb szigorítás az lesz, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónfelvételt készíteni – ellenkező esetben ez magánlaksértésnek számít majd „a családi élet háborítatlansága érdekében”.

Mivel az évek során több kormánytag és kormányközeli vállalkozó ingatlanáról jelentek meg drónvideók a sajtóban, nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy ezt akarják ellehetetleníteni, vagy legalábbis jó alaposan megtorolni az illetékesek.

Nálunk, az Átlátszón is rengeteg drónfelvétel jelent már meg különböző híres emberek ingatlanjairól, és Horn Gabriella kollégánkat nemrég hallgatta ki a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben szerepel egy drónvideó a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán állomásozó harci járművekről. A rendőrség ebben az esetben tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz Mészáros cégének feljelentése nyomán, de ez a vád annyira abszurd, hogy Mészárosék nagy valószínűséggel el fogják bukni a pert.

Ha viszont januártól életbe lép a tervezett szigorítás, akkor a jövőben komoly büntetésekre számíthatnak majd a sértődékeny hírességek ingatlanjait bemutató újságírók.

Cikkünk nyomán a Klubrádió és az RTL Klub Híradója is foglalkozott a témával. A csatorna hírműsorának november 23-i adásában bemutatott riportban nyilatkozott Tóth Balázs, az Átlátszó jogi igazgatója is, aki elmondta, hogy a sajtónak joga van beszámolni arról, hogy a közpénzekből milliárdokat kapó személyek milyen ingatlant vásárolnak, vagy Mészáros Lőrinc cégének telephelyén parkolnak-e harci járművek.

 

 

 

Megosztás