médiaszereplés

A drónszabályok tervezett szigorításáról beszélt kollégánk a Klubrádióban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezete szerint 2021. január 1-jétől magánlaksértés lehet más ingatlanáról az ő engedélye nélkül drónvideót készíteni. A tényfeltáró sajtó munkáját nehezítő, tervezett szigorítás vélhető okáról és várható következményeiről Erdélyi Katalin a Reggeli Gyors csütörtöki adásában beszélgetett Para-Kovács Imre műsorvezetővel.

Támogatási kampány

Közleményben adta hírül november 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy 2021. január 1-jétől szigorítanának a drónszabályokon. A tárca törvényjavaslata szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. Csak a 120 grammnál könnyebb, kezelőjüktől 100 méternél messzebre eltávolodni nem képes eszközöket nem kéne regisztrálni, mert ezek játéknak minősülnek majd.

Az ITM javaslata szerint a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják, és azok is csak a HungaroControl mobiltelefonos alkalmazásának (app) használatával, amely mutatni fogja a légtérhasználati lehetőségeket, a korlátozott vagy tiltott területeket is.

A minisztérium közleménye szerint az állami regisztráción és kötelező app-használaton kívül további jelentős szigorítás lesz az, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónvideót készíteni.

“A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.”

Mivel épp rendőrségi nyomozás van folyamatban a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokáról és az ott álló “tankokról” készült felvételek miatt, és már korábban is nehezményezték a NER-potentátok, ha a sajtó bemutatta a luxusingatlanjaikat, nem nehéz meglátni az összefüggést: ha ez a törvény életbelép, vagy nem tudnak/fognak ilyen drónvideókat készíteni az újságírók (hisz nyilván nem fog senki ilyen hozzájárulást adni nekik), vagy ha mégis készítenek, akkor komoly büntetésre számíthatnak.

Arról, hogy ez a szigorítás mennyire megnehezíti majd a tényfeltáró sajtó munkáját, és milyen várható következményei lesznek, Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 12-i adásában beszélgetett Para-Kovács Imre műsorvezetővel.

Megosztás