médiaszereplés

A Mészáros-birtokon parkoló tankokat bemutató újságírók ellen indult rendőrségi nyomozásról nyilatkoztunk az RTL Klubnak

Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát hétfőn tanúként hallgatta meg a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben arról írt, hogy Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán két harci jármű parkol, amelyeket a cikkben drónvideón is bemutattunk. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen. Az ügyről az RTL Klub Híradója kedden számolt be, a riportban nyilatkozott munkatársunk, ügyvédünk, és a Magyar Hang újságírója is, akit szintén kihallgatott a rendőrség a Mészáros „tankjairól” szóló cikke miatt.

Támogatási kampány

Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját október 26-án hétfőn tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa, aki arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

Tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után

Munkatársunkat, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy Horn milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre.

Munkatársunkkal azt közölte a rendőrség, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen. Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint azonban a drónfelvételünkkel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, mert a drónfelvétel készítése nem titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés, mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver.

Ráadásul a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántunk megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek.

Azóta kiderült, hogy munkatársunkhoz hasonlóan a rendőrség kihallgatta a Magyar Hang újságíróját is, aki korábban szintén cikket írt a Mészáros birtokán parkoló harci járművekről. Az RTL Klub Híradójának kedd esti adása foglalkozott az üggyel, a riportban Horn Gabriella újságíró, és dr. Tóth Balázs, az Átlátszó ügyvéde is megszólalt:

 

 

 

Megosztás