médiaszereplés

Jogászaink a válsághelyzetben érvényes különleges jogrendről nyilatkoztak a Partizánban

Tóth Balázs és Sepsi Tibor ügyvédeink a Partizán műsorában ismertették a kormánypárt által megszavazott felhatalmazási törvényt, és a járvány miatt kihirdetett válsághelyzetben érvényes különleges jogrendet.

Támogasd az Átlátszót szja1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Gulyás Márton online csatornája, a Partizán március 30-i adásában a Magyarországon a koronavírus-járvány miatti jogi változásokkal foglalkozott. A műsorban az Átlátszó két jogásza is megszólalt.

Sepsi Tibor alkotmányjogász arról beszélt, hogy pontosan mit is jelent a válsághelyzet miatt kihirdetett különleges jogrend.

Tóth Balázs (aki a Helsinki Bizottság munkatársa is) pedig azt ismertette, hogy pontosan milyen változásokat hoz az emberek mindennapi életébe a felhatalmazási törvény elfogadása.

Tordai Csaba ügyvéd korábban az Ígyírnánkmi blogon fejtette ki, hogy a kisarkított, végső pillanatokban az élet- és vagyonbiztonság garantálása előre szükségképpen nem látható rendkívüli intézkedéseket követel:

A közjog határai a járványveszély idején

A magyar alkotmányos berendezkedés nincs felkészülve a jelenlegi veszélyhelyzetre: a túlrészletezett és bántóan kazuisztikus alaptörvényi és törvényi szabályozást már eddig is kénytelen volt többször is áthágni a kormányzat a járványveszély hatásainak csökkentése érdekében. Helyesen. A nemzedékünknek voltaképpen szerencséje volt, hogy az elmúlt évtizedek a normativitásnak legalább az igényét megkérdőjelezhetetlenné tették.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás