interjú

Villám Géza: Átlátszót is szoktunk idézni, de az Origo a legviccesebb újság

A John Oliver babérjaira törő műsorvezető civil szervezetekben is aktív, kajakkal tiltakozik a környezetszennyezés ellen, és kamerás drónt adott kölcsön az Átlátszónak, ahonnan most rendszeresen idéz a Heti Dörgésben. A műsor összeállításában újságírók is közreműködnek, a tévécsatornánál pedig csak annyit kértek, hogy legyen kiegyensúlyozott – ez nehéz ügy, mert az ellenzékről nem nagyon van mit mondani. Videóinterjú.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Átlátszó: Téged leginkább a médiából lehet ismerni, esetleg a Budapest-Bamakóról, de azt kevesebben tudják, hogy civil szervezetekben is aktív vagy.

Villám Géza: Mindig aktív vagyok olyan szervezetekben, amelyek mellett kiállok, amelyeknek a munkáját szellemileg is támogatom. Az egyik ilyen a Greenpeace: a környezetvédelem, és a klímaváltozás elleni harc az egyik legfontosabb harc, amit meg kell vívnunk. Saját akcióim is vannak, különböző kajak-protesteken veszek részt: 2016-ban a tonhal-túlhalászat ellen kajakoztam Los Angelestől Mexikóig, aztán 2018-ban egy kanadai olajvezeték ellen tüntettünk Brit Kolumbiában, tavaly pedig lekajakoztam a Dunán a paksi atomerőmű, Paks kettő ellen, itt Magyarországon. A környezetvédelem ügye mellett mindig kiállok, de például az Átlátszót is támogattam a 2015-ös menekültválság alatt: amikor szóltatok hogy kéne egy drón, az én drónommal forgathattatok. Tehát ha van egy értelmes ügy, akkor bármikor szívesen segítek.

A Budapest-Bamako rally során Afrikában tudtok valamit a helyiekért is tenni?

A Budapest-Bamako mára az egyik legnagyobb jótékonysági rallyvé nőtte ki magát Afrikában: minden második évben 800 ezer – 1 millió eurónyi adományt viszünk Afrikába azokra a helyekre, ahol a legnagyobb szükség van ezekre. Nem pénzadományokat gyűjtünk elsősorban, hanem tárgyi eszközöket, és ezeket közvetlenül azoknak a szervezeteknek, és olyan kis NGO-knak, vagy olyan kis iskoláknak, falvaknak adjuk át, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, így még véletlenül sem vesznek el közvetítőkön keresztül. Minden évben ásunk egy kutat, van amikor iskolát építünk, tehát olyan dolgokat csinálunk, amiket utána évek múlva is meg lehet nézni. Ezekre nagyon büszke vagyok, tudok mutatni egy csomó olyan falut, ahol kút épült a mi munkánknak köszönhetően. Az egyik legdurvább élményem az volt, amikor egy idős asszonyt elküldünk kerámikus továbbképzésre, mert ez a nő végezte a lányok körülmetélését a faluban, ebből élt, és azt mondta, hogy ezt fogom csinálni életem végéig, mert más munkám nincs. Azóta van egy cserepes műhelye, és nem metél körül lányokat.

Villám Géza: Átlátszót is szoktunk idézni, de az Origo a legviccesebb újság from atlatszo.hu on Vimeo.

A Comedy Central-el hogy kerültél kapcsolatba, honnan jött a Heti Dörgés ötlete?

Rengeteg ismerősöm dolgozik a Comedy Central-nál, és bennem is felmerült hogy kéne valami vicces műsor csinálni. Az ő részükről is felmerült már nagyon régóta, hogy kellene egy ilyen politikai-közéleti műsor, csak nem találtak embert, aki ezt ép ésszel elvállalta volna. Ekkor jöttem képbe én.

Egyetértesz azzal, hogy a John Oliver show magyarosítása lenne ez a műsor?

Igen, leginkább John Oliver műsorához hasonlítható: a formátum nagyjából ugyanaz, tehát van egy heti hírblokk, ahol a heti hírekkel viccelődünk, és van egy nagyobb téma amit körbejárunk: ez nem is annyira viccelődés, hanem inkább egy szórakoztató, informatív, ismeretterjesztő, fényderítő műsorrész. Nem mondhatjuk azt hogy oknyomozó, mert igazából nagy igazságokra még nem derítettünk fényt, viszont a nagy képet össze tudjuk állítani az apró elemekből, mert ha valaki csak a napi híreket olvassa, akkor nem biztos hogy összeáll neki. Megpróbáljuk azt a ritmust tartani, hogy egy komoly gondolat, és egy vicc váltogatja egymást.

Mekkora stábod van erre, hányan dolgoznak azon, hogy a műsor összeálljon?

Nem tudom megmondani hogy sok vagy kevés: vagyunk írók hatan-heten, minden témának van egy újságíró felelőse aki a komoly részét összehozza, és utána van még egy öt fős gegcsapat, aki a vicceket ráírja, a humoros összekötéseket és a hasonlatokat megtalálja. Ezen felül van még a technikai stáb: operatőr, vágó, hangmérnök.

Beleszólnak abba a megrendelő részéről, hogy meddig mehetsz el a hatalmon való élcelődésben?

Igazából ebbe nem szóltak még bele hogy meddig mehetünk el – az az egy kérésük volt hogy legyünk kiegyensúlyozottak, és ez a legnehezebb dolog. A Fidesszel minden héten lehet viccelődni, mert minden héten szerepelnek a hírekben. Az ellenzékkel nem lehet minden héten viccelődni, mert legtöbbször nem csinálnak semmit. Az eheti kezdő viccünk az, hogy egy eper, egy kolbász és egy retek találkoznak egy tányéron – ja, ez nem egy vicc, ez Gyurcsány Ferenc húsvéti reggelije volt. Tehát ilyen hírek vannak az ellenzékről, ez a legnagyobb kihívás, hogy mindenkivel foglalkozzunk, mert ezt kérte a csatorna. Arra még nem láttam példát hogy azt mondják hogy ez túl durva volt, ezt nem kellett volna. Jogi dolgokba kötnek bele, tehát például ha egy Disney filmből akarunk idézni, azt kihúzzák. A jogi problémákat sokkal komolyabbnak látom, mint a politika kritizálását.

Az Átlátszóban találtatok már olyan hírt, amiből érdemes volt feldolgozást készíteni?

Persze, rendszeresen idézzük is az Átlátszót, többször szerepelt. Például amikor Orbán Viktor azt mondta hogy hogy az Európai Unió öt legjobb országa között leszünk 2035-re, arra azt mondtam hogy igen, de kár hogy addigra az Európai Unióban már csak öt ország lesz, és az egyik a Felcsúti Független Köztársaság. Ehhez a felcsúti drónvideótokat tettük hozzá. Az Átlátszó abszolút jó forrás, de a legviccesebb híreket mindig az Origón találjuk.

Megosztás