médiaszereplés

Az RTL Klub és a Klubrádió is foglalkozott a Kabinetiroda által költségtérítéses közadatként küldött tintapacákkal

Kikértük a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy melyik kormányközeli sajtótermék mennyi közpénzt kapott ősszel a Sargentini-ellenes kormányhirdetések közléséért, de nem jártunk sikerrel. A Kabinetiroda másfél hónapig húzta az időt, kifizettetett velünk közel 20 ezer forint költségtérítést, de végül teljesen olvashatatlan dokumentumokat küldött.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Decemberben számoltunk be arról, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda közérdekű adatok helyett olvashatatlan tintapacákat küldött válaszul arra az adatigénylésünkre, amellyel azt szerettük volna megtudni, hogy az őszi Sargentini-ellenes kormányzati hirdetések melyik kormányközeli médiában mennyi közpénzért cserében jelentek meg.

A Kabinetirodának nem ez az első ilyen húzása: a 2018 januárjában futó Stop Soros – kampány részletezését is olvashatatlan pdf-ekben kaptuk meg, és a 2017-es “Magyarország erősödik!” nevű kampány táblázatai is tele voltak homályos pacákkal.

Rogán Antal minisztériuma ismét olvashatatlan tintapacákat küldött közérdekű adatok helyett

Szerettük volna megtudni, hogy melyik kormányközeli sajtótermékben mennyi pénzért jelentek meg a Sargentini-ellenes állami hirdetések, ezért kikértük az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Rogán Antal minisztériuma másfél hónapig húzta a válaszadási határidőt, és 17.600 forint költségtérítést kért az adatokért, majd végül teljesen olvashatatlan dokumentumokat küldött.

A felismerhetetlenségig eltorzított, optikai karakterfelismerő programokkal, és emberi szemmel is értelmezhetetlen adatsorokkal cikkünk nyomán foglalkozott az RTL Klub és a Klubrádió is.

Az RTL decemberi 20-i Híradójában szentelt a témának egy riportot, amelyben az Átlátszó munkatársát, Erdélyi Katalint is megszólaltatták. Munkatársunk elmondta, hogy az eset erősen csalásgyanús, hiszen ha egy webáruház csinál ilyet – rendelünk valamit, átutaljuk az árát, de a megrendelt termék helyett egy marék szemetet kapunk – akkor mehetünk feljelentést tenni a rendőrségre, hiszen átvertek minket.

Az RTL Híradójának ugyanakkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt nyilatkozta, hogy szkennelési hiba történt, de nagyon szívesen kiadják nekünk a dokumentumokat papíron, ingyen. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója viszont azt közölte a csatornával, hogy „Kérjék ki újra az adatokat, hogy ha nem tudják kezelni.”

 

RTL Híradó

A Klubrádió 2019. január 2-án, a Reggeli Gyors című műsorában foglalkozott a Kabinetiroda homályos adatszolgáltatásával. Erdélyi Katalin az adásban arról beszélgetett a műsorvezetővel, hogy Rogán Antal minisztériuma valószínűleg csak az időhúzásra játszik, de nem hagyjuk ennyiben az ügyet, és előbb-utóbb mindent kiderítünk, amit a kormány el akar titkolni.

Megosztás